Què hauria de fer una població per defensar-se dels militars i polítics colpistes? El antigolpe va ser un dels pocs llibres que intentà respondre aquesta pregunta després de la temptativa de cop d’estat del 23 de febrer del 1981 en plena transició democràtica espanyola. D’aquí la importància d’aquesta obra que Gonzalo Arias va haver d’editar pel seu compte després que dotze editorials rebutgessin publicar-la.
El llibre planteja qüestions que encara tenen vigència: la naturalesa jeràrquica i les línies d’obediència a les forces armades, l’estudi d’intents de cop d’estat fracassats per la pràctica de la desobediència dins i fora de l’exèrcit, i l’examen de cops reeixits per tal d’analitzar allò que va fallar en la resistència popular.
La transcendència històrica d’aquesta obra i l’actualitat dels temes tractats justifiquen plenament la seva reedició. El antigolpe. Manual para la respuesta noviolenta a un golpe de estado s’ha publicat a la col·lecció “Eines de pau, seguretat i justícia” (ICIP i Líniazero edicions), també en format digital (pdf i ePub).

Compartir