El Parlament de Catalunya ha rebut, en edició extraordinària, el Premi ICIP Constructors de Pau en “representar i simbolitzar, com a màxim exponent de la sobirania que emana del poble de Catalunya, la continuïtat i el llegat de les institucions, i els costums i les pràctiques dels nostres avantpassats, en què el pacte, el diàleg i la solució pacífica de controvèrsies tenen un fort arrelament“.
El guardó, una escultura creada pel premi Nobel de la Pau Adolfo Pérez Esquivel i anomenada Porta del Sol, l’ha rebut la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, de mans del president de l’ICIP, Rafael Grasa, qui ha recordat la tradició pactista de Catalunya i el parlamentarisme català, tal com va fer Pau Casals davant l’Assemblea General de les Nacions Unides, el 1971. Grasa ha evocat les institucions catalanes de Pau i Treva i el Consolat del Mar i ha destacat que ‘la concepció de pau del Mestre –Casals- coincideix amb la noció actual de pau, entesa com a procés multidimensional, com a pau positiva: la pau és quelcom més que l’absència de guerra, la pau i la llibertat són indivisibles’.
Per la seva banda, la presidenta del Parlament, ha agraït ‘el premi col·lectiu al poble de Catalunya i a les seves ànsies i els seus projectes de llibertat i pau’ i ha destacat la ‘clara vocació internacional’ de Catalunya pels drets humans.
El lliurament del premi s’ha fet en el transcurs de l’acte de commemoració del 40è aniversari del discurs que Pau Casals pronuncià davant l’Assemblea General de les Nacions Unides, a la sala auditori del Parlament. L’acte ha començat amb la projecció de les paraules del violoncel·lista a l’ONU i ha comptat també amb la intervenció del president de la Fundació Pau Casals, el pare abat del monestir de Santa Maria de Montserrat, Josep M. Soler, qui ha definit Pau Casals com ‘l’ensenya de la cultura de la pau, la llibertat i la fraternitat’. La commemoració l’ha tancat el concert de l’Orfeó Lleidatà.