El Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) a Bolívia, amb la col·laboració de l’ICIP, ha creat i publicat un curs en línia sobre periodisme de pau. El curs, gratuït i obert a tothom, s’adreça a persones que exerceixin o vulguin exercir la professió periodística i que estiguin interessades en l’àrea de comunicació per la pau.
Es tracta d’una sèrie de vídeos publicats a Youtube que compten amb les explicacions del qui va ser professor de periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) durant 30 anys Xavier Giró; la comunicadora i politòloga boliviana Vania Sandoval; l’editor en cap del Projeto Comprova, Sérgio Lüdtke; i un mòdul optatiu facilitat per Arturo Torrez, fundador i director del portal de recerca Código Vidrio.
El curs tracta la comunicació per la pau en contextos de polarització i conflicte social; l’exercici del periodisme en context d’assetjament i de violència digital; el periodisme en processos electorals i comunicació per a la democràcia; i el periodisme i lluita contra la desinformació i la generació de discursos d’odi.
El curs sobre periodisme de pau ha estat impulsat des de Bolívia i ha comptat amb la coordinació de Fernando Aramayo, i les aportacions de Xavier Puig Escamilla i Yerko Rodríguez, membres del PNUD Bolívia.
Segons Aramayo, “el curs busca millorar les capacitats de persones al periodisme per promoure una pau positiva des del seu àmbit de treball, dotant d’aspectes teòrics i sobretot eines, per a les seves actuacions periodístiques en terreny”, apunta.
El curs, que consisteix en disset vídeos, s’adreça a professionals que tinguin interès en la comunicació política i cobertura professional en escenaris de conflictivitat en “terreny” i els qui tinguin interès a enfortir les seves capacitats en periodisme de recerca.
Podeu accedir a tots els vídeos del curs en aquest enllaç.
El professorat
Xavier Giró (ES)
Va ser professor de Periodisme Polític a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) durant 30 anys i impulsor i director del grup de recerca Observatori de la Cobertura de Conflictes, on es va especialitzar en l’anàlisi de la cobertura mediàtica dels conflictes arreu del món. Anteriorment havia exercit de periodista en diferents mitjans de comunicació.
Vania Sandoval (BO)
Després d’exercir per anys el periodisme des de l’àrea política a diaris locals i nacionals, es va dedicar a la investigació treballant com a Coordinadora General de l’Observatori Nacional de Mitjans (ONADEM-Fundació UNIR Bolívia) entre l’any 2006 i el 2015, des d’on va coordinar i va realitzar investigacions sobre periodisme i democràcia, conflictes socials, i espai públic. És l’autora del llibre Periodismo de Paz, en el marco de la comunicación democrática i és coautora d’una desena de llibres que involucren la comunicació i la relació amb la democràcia a Bolívia, publicats dins i fora del país.
Sèrgio Lüdtke (BR)
És un periodista brasiler i consultor a mitjans digitals. És redactor en cap de Projeto Comprova, coordinador acadèmic dels cursos de formació d’Abrai i director de l’equip de recerca de l’Atlas da Notícia a Projor.
Arturo Torrez (EC)
És un periodista equatorià amb més de 30 anys d’experiència. Fundador i director del portal de recerca Código Vidrio, i col·laborador del Washington Post, The New York Times, i Insight Crime. Coproductor i investigador de documentals amb Vice News i ArtTV, d’Alemanya. Ha escrit llibres com El juego del Camaleón (2009), sobre els contactes de les FARC a l’Equador, i coautor, juntament amb María Belén Arroyo, de Rehenes, ¿por qué ejecutaron a los periodistas de El Comercio? (2019).