El projecte Càpsules de Pau és una coproducció de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i el Col·lectiu Contrast, amb la col·laboració de Digital Dosis, que vol mostrar la diversitat de visions i expectatives que es projecten sobre la paraula Pau.
52 persones d’arreu del món responen a la pregunta: Què és per a tu la pau? posant-la en relació amb l’experiència viscuda en països en conflicte o amb el seu compromís contra la guerra i amb la construcció de la pau.
Cada una d’aquestes reflexions, editades en vídeo amb subtítols en català, castellà i anglès, s’anomenen càpsules i estan recopilades en el web www.capsulesdepau.com. Les diferents càpsules estan ordenades per nom, data o país de procedència.
Entre les persones que han participat al projecte i que expliquen la seva visió de la pau hi trobem:
Investigadors per la pau, com John Paul Lederach (docent a l’Institut Joan B. Kroc per a Estudis Internacionals sobre la Pau de la Universitat de Notre Dame), Jenny Pearce (directora del Centre Internacional d’Estudis de Participació del Departament d’Estudis de Pau de la Universitat de Bradford) o Christopher Kayumba (director del diari rwandès The Chronicles).
Activistes per la pau com Pepe Beunza (primer objector de consciència de l’Estat espanyol per motius ideològics), Marina Gallego (membre de la Ruta Pacífica de las Mujeres de Colòmbia), o Yolanda Aguilar (fundadora de l’organització Actoras de Cambio de Guatemala);
Persones que han viscut de prop un conflicte, com Nadia Ghulam (víctima de la guerra de l’Afganistan), Mohlamin M. Brahim (refugiat als campaments sahrauís d’Algèria), Ali Abou (exreclús libanès) o Neus Català (supervivent al camp de concentració de Ravensbrück).
La diversitat de rols dels protagonistes i la seva procedència (Afganistan, Bòsnia, Colòmbia, Guatemala, Iraq, Líban, Rwanda, Sàhara, Tibet, entre d’altres) permet construir una visió de pau global. La pau com a sinònim de justícia social, d’igualtat d’oportunitats, d’absència de violència directa i indirecta, de lluita pel reconeixement del drets humans, però també la pau entesa com a harmonia, com a pau interior.
Materials didàctics
Com a complement a les càpsules, el web conté també diferents propostes educatives que tenen per objectiu fomentar competències personals que facilitin l’anàlisi de les violències i les oportunitats de la pau així com la pràctica de transformació creativa dels conflictes, tot cercant el compromís amb la promoció d’una pau positiva. Aquests materials didàctics s’adrecen a l’àmbit formal i no formal de l’educació per facilitar un treball més integral que avanci en la inclusió de la cultura de pau en el projecte educatiu.

Compartir