El jurat de la setena edició del Concurs ICIP de Hip-hop per la Pau, corresponent al curs 2022-2023, ha fet públic el veredicte del certamen, que té com a objectiu fomentar la creativitat i donar visibilitat al compromís del joves en l’àmbit de la pau.

En aquesta ocasió les obres premiades aborden temàtiques com les fronteres -tant físiques com mentals-, el racisme, les desigualtats socials o les guerres. 

El concurs s’adreça a joves de 12 a 25 anys i consta de dues modalitats:

En la Modalitat 1, adreçada a estudiants de secundària, batxillerat i formació professional de Catalunya, els clips guanyadors han estat:

Primer premi: “A terra les fronteres”, videoclip creat per alumnes de l’Institut Josep Brugulat de Banyoles (Pla de l’Estany), guanyador de l’enregistrament i producció musical d’una peça de rap en un estudi professional de gravació amb assessorament artístic. El jurat ha valorat positivament el missatge de pau i d’”unió en la diversitat” que l’obra aconsegueix traslladar tant amb la lletra com amb la posada en escena. També ha valorat positivament que l’obra incorpori una producció musical pròpia i una interpretació instrumental en directe. La cançó advoca per una mica més d’humilitat i esperit crític. “Que les teves opinions no siguin prejudicis. Necessitem raons per desfer-nos d’aquests vicis”, canta l’alumnat. 

Segon premi: “Retumba”, videoclip creat per alumnes de l’Institut Vall de Llémena, de Sant Gregori (Gironès), guanyador d’un taller de rap impartit per un/a professional del hip-hop. El jurat ha valorat l’esperit empoderador i transformador que es desprèn de l’obra i la crida a la implicació personal per passar a l’acció. ”M’han donat l’atenció quan he passat a l’acció. He passat d’invisible a totalment invencible” diu la tornada de la cançó que recorda, entre d’altres coses, el poder de les paraules per transformar injustícies.

En aquesta categoria, el jurat també ha fet dues mencions especials. Per un costat, ha destacat l’obra “Mi manifiesto”, un videoclip creat per alumnes de l’EMAV-Escola de Mitjans Audiovisuals de Barcelona (Barcelonès). El jurat n’ha destacat la qualitat artística, especialment pel que fa a l’execució de les rimes amb un bon ritme i tempo.

Per l’altre, ha destacat l’obra “Malson” dels alumnes de l’Institut Pla de les Moreres de Vilanova del Camí (Anoia). El jurat n’ha valorat la qualitat de la producció, especialment per la posada en escena i la incorporació d’elements coreogràfics.

En la Modalitat 2, adreçada a joves d’entre 12 i 25 anys vinculats a centres i entitats juvenils, cultural, cíviques o d’acció socioeducativa de Catalunya, les peces guanyadores han estat:

Primer premi: “Un toc de Salt”, videoclip creat per joves de Salt (Gironès) que participen en el projecte que porta el mateix nom de la cançó. El projecte és una iniciativa de Palau Vincles, projecte social de la Fundació Orfeó Català – Palau de la Música Catalana. Han guanyat l’enregistrament i producció musical d’una peça de rap en un estudi professional de gravació amb assessorament artístic. L’obra ens posa a la pell de joves de famílies d’immigrants que senten que no són ni d’aquí ni d’allà i reivindiquen tant l’art com l’amistat com a elements alliberadors. “Les nostres abraçades solucionen els problemes que tu solucionaves amb barreres i fronteres”, afirmen. El jurat n’ha valorat la sonoritat i força col·lectiva que emana de l’obra i la qualitat interpretativa dels i les artistes.

Segon premi: “Futur just”, videoclip creat per joves de Santa Maria de Palautordera i de Sant Celoni que col·laboren amb la Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques de Barcelona (Barcelonès), guanyador d’un taller de rap impartit per un/a professional del hip-hop. L’obra és una crítica al capitalisme i una crida a ser consumidors responsables. El jurat ha valorat positivament l’originalitat de la posada en escena i la innovació temàtica. “Jo trio, tu tries, nosaltres triem. Pots canviar-ho tot perquè sigui diferent. Més pensament, més acció. Tu tens el poder. És la teva decisió”, canten en el seu tema. 

En aquesta categoria, el jurat també ha fet una menció especial per a l’obra “L’empatia s’ha d’entendre” del CEE Sant Rafael de Tarragona (Tarragonès). El jurat ha destacat la representació dels elements i valors de la cultura hip-hop i el missatge inclusiu que transmet l’obra.

El Concurs ICIP de Hip-hop per la Pau té per objectiu donar visibilitat al compromís i la creativitat dels i les joves en l’àmbit de la cultura de pau. El certamen té el suport del Departament d’Educació, l’ Agència Catalana de la Joventut i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Els grups guanyadors rebran els guardons en una cerimònia de reconeixement que tindrà lloc el pròxim 21 d’abril a la Lleialtat Santsenca, un equipament municipal de gestió comunitària del barri de Sants de Barcelona. L’ICIP preveu convocar la vuitena edició d’aquest concurs a l’inici del curs 2023-2024.  

Compartir