El jurat de la vuitena edició del Concurs ICIP de Hip-hop per la Pau, corresponent al curs 2023-2024, ha fet públic el veredicte del certamen, que té com a objectiu fomentar la creativitat i donar visibilitat al compromís del joves en l’àmbit de la pau.
En aquesta ocasió les obres premiades aborden temàtiques com ara la violència masclista, la discriminació racial o la implicació personal per passar a l’acció. El concurs s’adreça a joves de 12 a 25 anys i consta de dues modalitats.
En la Modalitat 1, adreçada a estudiants de secundària, batxillerat i formació professional de Catalunya, els clips guanyadors han estat:
Primer premi: “Coratge”, videoclip creat per alumnes de l’Institut Pla de les Moreres de Vilanova del Camí (Anoia), guanyador de l’enregistrament i producció musical d’una peça de rap en un estudi professional de gravació amb assessorament artístic. El jurat ha valorat positivament el missatge que trasllada el clip i el fet que l’obra incorpori una producció musical pròpia amb una gran qualitat artística final. La cançó parla de la violència que pateixen les dones i de la sororitat com a estratègia de prevenció d’aquesta.
Si sóc una dona, jo sóc força i coratge. Però no estic sola, ja no podràs fer-me callar, canten.
Segon premi: “Flow contra la violència”, videoclip creat per alumnes de l’Institut Escola Artístic Oriol Martorell de Barcelona (Barcelonès), guanyador d’un taller de rap impartit per un/a professional del hip-hop. El jurat ha valorat positivament la qualitat del producte, el treball en grup que reflecteix i la qualitat de la producció, especialment per la posada en escena i la incorporació d’elements coreogràfics.
Quina importància té que siguis blanc i jo sigui negre, si al final som del mateix lloc i venim de la mare terra, rapegen.
En aquesta categoria, el jurat també ha fet una menció especial al videoclip “Actua!” de l’Institut Escola Montagut de Santa Susanna (Maresme). El jurat ha destacat positivament el treball d’aula i coral realitzat que es tradueix en un potent missatge de pau.
En la Modalitat 2, adreçada a joves d’entre 12 i 25 anys vinculats a centres i entitats juvenils, cultural, cíviques o d’acció socioeducativa de Catalunya, les peces guanyadores han estat:
Primer premi: “Acompanyat dels meus”, videoclip creat per joves de Salt (Gironès) que participen en el projecte ‘Un toc de Salt’. En aquesta producció audiovisual han participat vint joves, set noies i tretze nois del Programa de Formació i Inserció de l’Escola Pia Salt, un centre que dona formació a joves d’entre 16 i 21 anys de diverses procedències i realitats. El projecte és una iniciativa de Palau Vincles, projecte social de la Fundació Orfeó Català – Palau de la Música Catalana. Han guanyat l’enregistrament i producció musical d’una peça de rap en un estudi professional de gravació amb assessorament artístic. L’obra parla de les dificultats amb les quals es troben alguns joves en el seu dia a dia i de la importància de ser fort per enfrontar-s’hi. El jurat ha valorat positivament la qualitat artística de l’obra i la qualitat interpretativa dels i les artistes, així com el missatge empoderador que aconsegueix traslladar la cançó.
Surto jo de casa sense voler tornar, problemes a diari i ja no se ni què pensar. Actua pel que fas, no siguis passiu. Tot és un procés pensa en els demés, canten.
Segon premi: “Qui fabrica, qui consumeix?”, videoclip creat per un grup de joves de Terrassa (Vallès Occidental) que participa en un projecte de transformació ecosocial comunitària liderat per la Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques de Barcelona. En concret, són joves que assisteixen a El Lokal, un espai jove que es troba al barri de Sant Llorenç. Han guanyat un taller de rap impartit per un/a professional del hip-hop. L’obra és una crítica al capitalisme i una crida a ser consumidors responsables. El jurat ha valorat positivament l’alt nivell musical i del missatge que apel·la a la implicació personal per passar a l’acció.
S’ha de respectar el medi ambient perquè el futur sigui millor que el present, perquè no quedi un món sense ciments, per a què canvi el moment, posa’t en moviment, canten.
En aquesta categoria, el jurat també ha fet una menció especial per a l’obra “Som d’on volem”, que forma part del Projecte 9aVic coordinat des de l’Oficina Municipal d’Acollida de l’Ajuntament de Vic (Osona) i el Vicjove. El jurat ha valorat positivament el treball de grup que reflecteix l’obra, mostrant la importància del hip-hop com a eina d’inclusió social.
El Concurs ICIP de Hip-hop per la Pau té per objectiu donar visibilitat al compromís i la creativitat dels i les joves en l’àmbit de la cultura de pau. El certamen té el suport del Departament d’Educació, l’Agència Catalana de la Joventut i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
Els grups guanyadors rebran els guardons en una cerimònia de reconeixement que tindrà lloc el pròxim 26 d’abril a la Lleialtat Santsenca, un equipament municipal de gestió comunitària del barri de Sants de Barcelona. L’ICIP preveu convocar la novena edició d’aquest concurs a l’inici del curs 2024-2025.