La protesta social ha sigut, en els darrers temps i fins a la irrupció de la Covid-19, una de les expressions més visibles i repetides de les convulsions que es viuen a Llatinoamèrica. Amb una gran transversalitat social, econòmica i identitària, la gent ha ocupat massivament el carrer per denunciar la pèrdua de drets fonamentals i de llibertats, la manca d’expectatives de cara al futur i la sensació d’inseguretat.

Enmig de la pandèmia actual, per responsabilitat col·lectiva o per imperatiu legal, s’han deixat de convocar grans concentracions en l’espai públic. Tanmateix el descontentament social no ha desaparegut. Al contrari, les mesures per contenir l’expansió del virus han posat encara més en evidència les desigualtats existents, el profund impacte de l’activitat humana sobre el medi ambient i les múltiples deficiències d’un sistema sociopolític en crisi a l’hora de garantir les necessitats bàsiques de les persones davant d’una amenaça sanitària.

El cicle de debats Pulsions de Llatinoamèrica, que organitzen l’ICIP i Casa Amèrica Catalunya, pretén aprofundir en les arrels i dinàmiques del malestar i les protestes socials de la regió. El cicle es va inaugurar el 5 de març, de manera presencial, però va quedar interromput a causa de les mesures de confinament de població. Ara aquest mes de juny reprenem el cicle en format virtual conscients que les reflexions són més necessàries que mai. Cada dilluns, a les 17h, tindrà lloc una sessió a través del canal de l’ICIP a YouTube (en els següents enllaços):

Dilluns 8 de juny: Crisi econòmica i polarització social”. El sistema econòmic neoliberal ha eixamplat les desigualtats i ha abocat a una part important de la població a unes condicions de vida precàries. Sense expectatives de millora, creix la frustració i augmenta l’esquerda social. És possible capgirar aquesta situació? Debat amb el professor Héctor Casanueva Ojeda (IELAT) i la investigadora María Mercedes García Montero (Universitat de Salamanca).

Dilluns 15 de juny: “Una regió amenaçada per l’espoliació de la naturalesa”. Llatinoamèrica és una de les regions del planeta amb major concentració de biodiversitat. Un espai que hauria de ser patrimoni de la humanitat està al servei de la cultura consumista i d’un progrés econòmic focalitzat en el creixement. Les persones i comunitats que s’hi oposen s’enfronten a tot tipus d’atacs. La resta del planeta també protesta. Debat amb els professors Judith Muñoz Saavedra (UB) i Andrés Barreda (UNAM).

Dilluns 22 de juny: La religió al poder”. Abordarà com en els darrers temps la religió ha anat guanyant protagonisme dins la política, i fins i tot en països com Brasil o Guatemala, la Bíblia ha esdevingut per als mandataris actuals un referent tan important com la Constitució. Davant la recerca d’una fe perduda en un món millor, quin paper hi juguen les religions? Debat amb el professor Daniel Rodríguez Suárez (Universitat de Girona) i la filòsofa i teòloga feminista Ivone Gebara. 

Dilluns 29 de juny: Contra les violències, cultura transformadora”. Llatinoamèrica s’està consolidant com la regió més insegura i amb més homicidis del món. Davant les múltiples cares de la violència, la creativitat, l’expressió crítica i la capacitat de resiliència i resistència d’aquestes societats ha estat excepcional. Són sense dubte un factor clau en la seva lluita continua per aconseguir la pau. Debat amb Sabine Kurtenbach (Instituto de Estudios Latinoamericanos del GIGA), el raper i fundador d’Agroarte El Aka, i l’escriptor i periodista Santiago Gamboa. 

Compartir