Mèxic viu des de fa uns anys una greu crisi de seguretat que afecta molt greument els drets humans de les persones que hi viuen o hi transiten. Entre els fets més preocupants destaca l’elevat nombre d’homicidis (33.000 l’any 2018) i de desaparicions forçades (40.000 en els últims 13 anys), així com la pràctica habitual de la tortura i violència sexual, el tràfic de persones i els atacs contra la llibertat d’expressió i l’activisme social. S’hi sumen totes les violències relacionades amb l’empobriment de la població, l’exclusió social i l’espoli del territori. Les causes d’aquesta crisi són multidimensionals i combinen una sèrie de factors que tenen a veure amb les dinàmiques del crim organitzat, la corrupció i el funcionament de les institucions públiques, entre elles les forces de seguretat i el sistema judicial.
En aquesta situació en què els nivells d’inseguretat i sofriment són molt equiparables a les d’un conflicte armat, s’imposa la necessitat no només de denunciar internacionalment el que està succeint en el país, sinó també desenvolupar estratègies de pau i de recuperació dels drets humans. Són nombroses les iniciatives que van sorgint en aquest sentit des de la societat civil, malgrat totes les dificultats i perills. Són igualment nombroses les veus que demanen noves polítiques de seguretat, desmilitaritzades i enfocades a les necessitats reals de les persones. Per la seva banda, durant el seus primers mesos de mandat, el nou govern mexicà també ha avançat propostes per fer minvar els nivells d’impunitat i avançar en el benestar social.
Amb l’objectiu de donar a conèixer, analitzar i debatre aquestes escletxes que podrien conduir cap a la pau a Mèxic, l’ICIP convoca, juntament amb la Taula per Mèxic i l’organització mexicana SERAPAZ el primer Fòrum Internacional per la Construcció de Pau a Mèxic, que tindrà lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona els dies 25, 26 i 27 de setembre de 2019. Amb la celebració d’aquest Fòrum s’espera oferir un marc d’anàlisi que plantegi els reptes en la seguretat i els drets humans com a reptes de construcció de pau.
Institucions participants
Entre els ponents que hi participaran destaquen representants del Colectivo de Análisis de la Seguridad en Democracia (CASEDE), el CIDOB, el Consorcio Oaxaca para el Diálogo Parlamentario, el Colegio de la Frontera Norte, Servicio Paz y Justicia (SERPAJ), el Centro de Investigaciones y Estudios Superiores en Antropología Social (CIESAS), la Comisión Mexicana de Defensa y Promoción de los Derechos Humanos, l’Institute for Integrated Transitions o el Kellogg Institute for International Studies de la Universitat de Notre Dame. El Fòrum també comptarà amb la participació de defensors dels drets humans i periodistes amenaçats i amb familiars de persones víctimes de desaparició forçosa.
La celebració del Fòrum coincidirà amb el cinquè aniversari de la desaparició forçosa de 43 estudiants d’Ayotzinapa, a Iguala i, en paral·lel a les taules de debat, se celebrarà un acte commemoratiu amb familiars dels desapareguts.
La trobada s’emmarca en el programa de treball de l’ICIP “Violències fora de contextos bèl·lics” i és oberta al públic prèvia confirmació d’assistència a activitats.icip@gencat.cat.
01.07.2019