El jurat de la sisena edició del Concurs ICIP de Hip-hop per la Pau, corresponent a l’any 2021, ha fet públic el veredicte del certamen, que té com a objectiu fomentar la creativitat i donar visibilitat al compromís del joves en l’àmbit de la pau.
En aquesta ocasió les obres premiades aborden temàtiques com l’assetjament escolar, el racisme i la crisi dels refugiats, i engloben missatges de rebuig a tota forma de discriminació i abús.
El concurs s’adreça a joves de 12 a 25 anys i consta de dues modalitats:
En la Modalitat 1, adreçada a estudiants de secundària, batxillerat i formació professional de Catalunya, els clips guanyadors han estat:
- Primer premi: “Respect”, videoclip creat per alumnes de 3er d’ESO de l’Institut Bages Sud de Castellbell i el Vilar (Bages), guanyador de l’enregistrament i producció musical d’una peça de rap en un estudi professional de gravació amb assessorament artístic. Es tracta d’un clip de denúncia de situacions que porten a l’assetjament escolar o a la discriminació per orientació sexual. El jurat ha valorat les habilitats interpretatives, la qualitat musical i la posada en escena de l’alumnat.
- Segon premi: “Pandèmia i drets humans”, videoclip creat per alumnes de 3er d’ESO de l’Institut Escola Lloret de Mar (La Selva), guanyador d’un taller de rap impartit per un/a professional del hip-hop. En aquest cas és una obra de denúncia de la situació per la que passen milers de persones que es llancen al mar per intentar arribar a Europa des de l’Àfrica. El jurat ha valorat la creativitat i originalitat de l’obra, la tècnica artística i el treball coral del grup.
En aquesta categoria, el jurat també ha fet dues mencions especials. Per un costat, s’ha destacat l’obra “Amor i respecte”, un videoclip creat per alumnes de l’Institut Domus d’Olivet de Canovelles (Vallès Oriental). El jurat ha valorat el caràcter reivindicatiu de la peça, el seu esforç per posar fi a estigmatitzacions, el treball de cohesió que desprèn el clip i l’empoderament dels joves que la interpreten.
Per l’altre, s’ha destacat l’obra “Llutícia” dels alumnes de l’Institut Vall de Llémena de Sant Gregori (Gironès). El jurat ha valorat la qualitat tècnica del rapeig, particularment en l’alternança de codi.
En la Modalitat 2, adreçada a joves d’entre 12 i 25 anys vinculats a centres i entitats juvenils, cultural, cíviques o d’acció socioeducativa de Catalunya, les peces guanyadores han estat:
- Primer premi: “Is the same”, videoclip creat per joves de la Fàbrica Jove de Salt (Fundació Catalana de l’Esplai) de Salt (Gironès), guanyadors de l’enregistrament i producció musical d’una peça de rap en un estudi professional de gravació amb assessorament artístic. L’obra parla de temes com la discriminació per ètnia, la immigració i el masclisme. El jurat ha valorat la força i alegria que desprèn el vídeo i l’originalitat musical que recupera els orígens africans de la cultura hip-hop.
- Segon premi: “Déjanos vivir en paz”, videoclip creat per joves del Club Infantil i Juvenil Santfeliu – Sant Ildefons de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), guanyador d’un taller de rap impartit per un/aprofessional del hip-hop. L’obra parla de la desigualtat i la discriminació per raó de gènere. El jurat ha valorat el paper actiu dels intèrprets en la denúncia de les desigualtats, la sensibilitat de la lletra i l’esforç que es percep en el procés de creació de l’obra.
El Concurs ICIP de Hip-hop per la Pau té per objectiu donar visibilitat al compromís i la creativitat dels i les joves en l’àmbit de la cultura de pau. El certamen té el suport del Departament d’Educació, la Direcció General de la Joventut i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
En aquesta ocasió el concurs ha estrenat una imatge gràfica del tot renovada, creada per l’agència de comunicació cultural i social La Tremenda. És un nou impuls visual que té per objectiu potenciar la difusió del certamen, i eixamplar d’aquesta manera la divulgació i sensibilització sobre la cultura de pau entre el jovent a Catalunya.
Els grups guanyadors rebran els guardons en una cerimònia de reconeixement que tindrà lloc el pròxim 7 d’abril a la Lleialtat Santsenca, un equipament municipal de gestió comunitària del barri de Sants de Barcelona.