Jornades
"Drets humans i pau a l'Amèrica Central:
reptes i oportunitats"
Barcelona, 18 i 19 juny de 2024
Museu d’Història de Barcelona (Sala Martí L’Humà)
Presentació
Des de Catalunya se segueix amb preocupació els alts nivells de violència que viu l’Amèrica Central, especialment països com El Salvador, Guatemala, Hondures i Nicaragua, amb els quals existeixen llaços de cooperació i solidaritat històrics. Entre els motius de preocupació destaquen la criminalització de la protesta, la deriva autoritària i antifeminista, així com l’expansió dels grups criminals a la regió.
La cooptació de l’estat per part de xarxes criminals, la licitació sense mesura dels territoris, la remilitarització social, la polarització i els discursos d’odi (LGTBIQ+fòbics, masclistes i racistes), són part de la vulneració de drets que viu la població, abocada a desplaçaments en condicions inhumanes, conseqüència també de les polítiques migratòries del nord global.
Malgrat que Guatemala, Nicaragua, El Salvador i Hondures van posar fi als seus conflictes bèl·lics, els acords de pau no s’han traduït en la capacitat necessària per impulsar polítiques públiques i una legislació que puguin transformar la societat i garantir un clima de pau i justícia social. Els reptes són enormes i els factors causants no estan deslligats d’un context global en creixent tensió.
Tanmateix, l’Amèrica Central és una regió històricament activa, amb iniciatives de transformació social ideades des de l’articulació social. Persones i col·lectius de la societat civil, de l’àmbit acadèmic, artístic i polític, posen sobre la taula propostes per afrontar les diferents crisis des d’una mirada basada en la dignitat i en els drets inherents a tots els éssers humans i de la naturalesa.
És per això que cal continuar teixint xarxes de suport i incidència per poder sumar-se, des de Catalunya, a les persones i col·lectius que promouen aquests espais i propostes, els quals es veuen subjectes a campanyes de desprestigi, assetjament, criminalització, atacs i, fins i tot, desaparició forçada o execució. El context de repressió, persecució i violència que viu la regió convoca a dirigir l’atenció internacional cap a la regió i reforçar els molts llaços de solidaritat ja existents.
És amb aquest propòsit que la nova Taula Catalana pels Drets Humans i la Pau a l’Amèrica Central) i l’ICIP organitzen aquestes primeres jornades de reflexió i diàleg entorn dels importants reptes que té Centreamèrica, i per donar visibilitat a les denúncies, idees, iniciatives i alternatives que es presenten des de la societat civil i que pretenen tornar a posar al centre dels debats el valor de la vida.
Programa
Dimarts 18 de juny
16.30h – 17h: Benvinguda i presentació de la Taula Catalana pels Drets Humans i la Pau a l’Amèrica Central.
- Xavier Masllorens, ICIP
- Alicia Rodríguez i Lídia Serra, Taula Catalana pels Drets Humans i la Pau a l’Amèrica Central Taula
17h – 17.30h: Conferència inaugural
Claus per entendre el context regional des d’una perspectiva de drets humans i pau
- Claudia Paz y Paz, Centro por la Justicia y el Derecho Internacional (CEJIL)
Presenta: Tono Albareda, Taula Catalana pels Drets Humans i la Pau a l’Amèrica Central.
17.30h – 19h: Taula 1
Enfortir el teixit social davant dels autoritarismes
Les democràcies de la regió viuen un moment especialment fràgil, tant en la dimensió institucional com social. No només l’estat de dret i la separació de poders estan en risc, també ens trobem davant de societats altament polaritzades. Analitzem les causes d’aquesta situació i com enfortir el teixit social davant els autoritarismes.
- Angélica Cárcamo, periodista salvadorenca
- Sandra Marybel Sánchez, periodista hondurenya
Presenta: Bea Huber, Taula Catalana pels Drets Humans i la Pau a l’Amèrica Central.
Dimecres 19 de juny
9:30h – 11h: Taula 2
Reivindicar la vigència dels drets humans
75 anys després de la Declaració Universal dels Drets Humans, polítics i veus influents de la regió centreamericana han qüestionat la seva validesa i deslegitimen qualsevol actor – local, nacional o internacional – que pretengui anteposar aquests valors universals, tant en la seva dimensió individual com col·lectiva. Reflexionem sobre les retallades de llibertats i la necessitat de reivindicar la vigència dels drets humans.
- Rolanda García, periodista comunitària guatemalenca
- Joaquín Mejía, Equipo de Reflexión, Investigación y Comunicación, Hondures
- Ana Margarita Vijil, advocada nicaragüenca i activista pels drets humans
Presenta: Jordi Corominas, Taula Catalana pels Drets Humans i la Pau a l’Amèrica Central
11h -11.30h: Descans
11.30h – 13h: Taula 3
Fer front a les crisis des de les mirades i pràctiques feministes i decolonials
En una regió amb unes alarmants taxes de violència contra nenes i dones i contra tota identitat de gènere dissident, creix també el discurs antifeminista i es redueixen els espais de protecció davant les violències masclistes. Tanmateix, o potser per això, els col·lectius feministes són dels pocs que encara es mobilitzen obertament davant la retallada de drets i el retrocés democràtic. Reflexionem entorn de les aportacions del feminisme davant les violències i els discursos de l’odi.
- Morena Herrera, activista feminista salvadorenca
- Sara Álvarez, terapeuta social Maya K’iche
- Tamara Morazán, Asociación Madres de Abril, Nicaragua
Presenta: Lola Badenes, Taula Catalana pels Drets Humans i la Pau a l’Amèrica Central
13h-15h: Descans
15h-16.30h: Taula 4
Defensar la justícia social, defensar el territori davant de l’espoliació
L’Amèrica Central té una sòlida trajectòria de lluita social contra les injustícies i les desigualtats estructurals. Tot i així, persisteixen la discriminació racial, les exclusions socials i les violències vinculades a l’espoliació de béns naturals i amplis sectors de la població veuen molt limitades les seves perspectives de futur. Analitzem com s’articulen les experiències de resistència i els seus èxits.
- Vidalina Morales, Asociación de Desarrollo Económico Social (ADES) de Santa Marta, El Salvador
- Yéssica Trinidad, Organización Fraternal Negra Hondureña i Red Nacional de Defensoras de Derechos Humanos
- Amaru Ruiz, Fundación del Río, Nicaragua
Presenta: Alex Guillamón, Taula Catalana pels Drets Humans i la Pau a l’Amèrica Central.
16.30h – 17h: Descans
17h – 18.30h: Taula 5
Apostar per la pau davant d’un model securititzador i punitivista
Les polítiques de seguretat de la regió s’han caracteritzat en les últimes dècades per pràctiques de “mà dura” i han culminat a El Salvador amb un estat d’excepció i l’empresonament massiu i sense garanties processals de persones sospitoses de tenir vinculació amb actors criminals. Davant de la cronificació de les violències, abordem com apostar per la pau i quines estratègies es poden plantejar fora del marc punitivista.
- Silvia Juárez, Organización de Mujeres Salvadoreñas por la Paz (ORMUSA), El Salvador
- Ramón Cadena, advocat de drets humans guatemaltenc
- Elvira Cuadra, Centro de Estudios Transdisciplinarios de Centroamérica, Costa Rica
Presenta: Kristian Herbolzheimer, director de l’ICIP.
18.45h – 19.45h: Diàleg
Centreamèrica en un món convuls
Les múltiples crisis que viu Centreamèrica no són alienes a fenòmens transnacionals. Molts dels reptes que afronta la regió en matèria de pau i drets humans es donen també en altres parts del món. Aquest espai pretén ser un diàleg entre respostes locals i globals a aquests reptes.
- Amaru Ruiz, Fundación del Río, Nicaragua
- Morena Herrera, activista feminista salvadorenca
- Sara Álvarez, terapeuta social Maya K’iche
- Yéssica Trinidad, Organización Fraternal Negra Hondureña i Red Nacional de Defensoras de Derechos Humanos
Presenta: Montse Santolino, Lafede.cat
19.45h: Clausura de les jornades