Barcelona, 20 de setembre de 2021.- Aquest dilluns a la tarda, vigília del Dia Internacional de la Pau, l’ICIP ha lliurat el Premi ICIP Constructors de Pau 2020 a l’activista congolesa Julienne Lusenge en una cerimònia al Parlament de Catalunya. Lusenge ha rebut el guardó “per la seva tasca de prevenció i reducció de la violència sexual i de gènere, i per l’enfortiment de la participació de les dones en la construcció de pau a la República Democràtica del Congo”, un país amb alts índexs de violència contra les dones.

La cerimònia ha estat presidida per la presidenta del Parlament, Laura Borràs, la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, i el president de l’ICIP, Xavier Masllorens, qui ha reivindicat la necessitat de lluitar decididament contra la violència sexual, també a casa nostra: “Des de Catalunya no ens podem permetre ser un país més en aquest assumpte. Tenim les eines per treballar més decididament a casa i perquè aconseguim una massa crítica que faci front a aquesta veritable pandèmia vergonyosa”. Masllorens s’ha mostrat honorat de poder premiar una persona com la Julienne “compromesa en la lluita per la pau i la justícia” i ha recordat que aquest és el desè Premi ICIP, el qual completa una llista de persones i entitats “que han maldat energies i esforços per construir pau davant dels conflictes”.

En el transcurs de l’acte s’ha projectat un vídeo sobre la trajectòria de la guardonada i el periodista especialitzat en l’Àfrica Xavier Aldekoa ha glossat la figura de Lusenge: “La Julienne és, sobretot, una dona valenta. Molt valenta. Que a causa del seu lideratge i valentia, de la seva lluita contra la impunitat assenyalant nacionalment i internacional els culpables i botxins de la violència contra les dones, ha rebut amenaces i atacs; però, tot i això, ha continuat alçant la veu sense importar-li les conseqüències”.

En el seu discurs d’agraïment del premi, Julienne Lusenge ha dedicat el guardó a totes les dones congoleses: “Aquest premi és per totes les dones, heroïnes, que treballen quotidianament per la pau al Congo i que viuen sota la violència cada dia. Aquest premi em dona energia per continuar lluitant”. L’activista ha definit les dones congoleses com a “agents del canvi” i ha resumit les prioritats de la seva lluita al capdavant de l’organització SOFEPADI, que proporciona atenció integral a les supervivents de la violència: “Educar les joves, sensibilitzar la comunitat per la no discriminació i mobilitzar recursos per atendre les víctimes”.

Julienne Lusenge en la seva intervenció al Parlament de Catalunya

En l’acte ha intervingut la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, qui ha reconegut la “tasca incansable i titànica” de Lusenge en la defensa dels drets de les dones: “Figures com la de la Julienne ens inspiren i ens recorden la necessitat de seguir participant en aquesta lluita”.

En la cloenda de l’acte, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha posat en valor la creació de l’ICIP per part del Parlament de Catalunya, fet que representa “un exemple del poder real que té el legislatiu”, ha dit. Borràs ha recordat els deu anys de trajectòria del Premi ICIP Constructors de Pau i ha destacat el guardó a Lusenge com el primer que recau en una dona a títol individual. Un premi merescut per “una vida dedicada a l’educació, la dignitat i la llibertat de les dones, les quals pateixen violència arreu del planeta”, ha afirmat.

Entre el públic que ha seguit presencialment la cerimònia destaca el pare caputxí Joan Botam, Premi ICIP Constructors de Pau 2015. En el seu cas l’ICIP va reconèixer la seva figura com un dels principals introductors del pacifisme a Catalunya i un clar defensor del diàleg interreligiós i de la religió com a font de pau. 

Lusenge acompanyada de Victòria Alsina, Laura Borràs, Xavier Masllorens i Xavier Aldekoa

Referent en la lluita contra la violència sexual

Julienne Lusenge, activista per la pau i els drets humans, és fundadora i actual presidenta de l’organització SOFEPADI (Female Solidarity for Integrated Peace and Development), que proporciona atenció integral a les víctimes de violència sexual i de gènere, i directora executiva de Fund for Congolese Women, entitat que ofereix suport financer i tècnic per a l’empoderament de les dones i les nenes congoleses, per tal de situar-les com a agents de canvi en el sí de les seves famílies i comunitats. És també fundadora de l’hospital Karibuni Wa Mama, a la localitat de Bunia, des d’on s’atenen dones supervivents de violència sexual i els seus fills i filles. Fins a l’actualitat, l’hospital ha atès més de 7.000 supervivents.

Originària del l’est del Congo, una regió devastada per la guerra iniciada el 1998 i per les atrocitats comeses pels grups armats contra les comunitats locals i, en particular, contra dones i nenes, Lusenge ha estat testimoni de la violència i s’ha erigit com a veu de denúncia i de suport a les víctimes. Des de les organitzacions on treballa, Lusenge ha pressionat el govern congolès i la comunitat internacional perquè actuïn davant la violència sexual i la discriminació contra les dones, i perquè  incloguin les dones en els processos de pau i en defensin els seus drets polítics. També ha fet incidència per a l’adopció de les Resolucions 1820 i 1325 sobre els drets de les dones per part del Consell de Seguretat Nacions Unides, i per la creació del Relator Especial per a la República Democràtica del Congo.

A partir de la seva tasca de denúncia i d’incidència política, han estat condemnats pel Tribunal Penal Internacional Germain Katanga, per esclavitud sexual, i Thomas Lubanga, per crims de guerra i allistament de nens soldats, així com més de 800 perpetradors de casos de violència sexual.

El seu activisme i lideratge l’ha portat a rebre amenaces per part d’exmembres de grups armats i ha hagut de canviar de domicili en diverses ocasions.

El Premi ICIP, una trajectòria de deu anys

El guardó a Lusenge és el desè de la trajectòria del Premi ICIP Constructors de Pau, instaurat l’any 2011 amb la finalitat de reconèixer públicament a persones, entitats o institucions que han treballat i han contribuït de manera destacada i dilatada en el foment i la construcció de la pau.

El premi consisteix en un reconeixement públic, una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, artista i activista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta de Sol, i una dotació econòmica de 6.000 euros.

Al llarg dels deu anys, el Premi ICIP ha guardonat persones i col·lectius de Catalunya, Colòmbia, Mèxic, Algèria o Bòsnia, per la seva lluita en favor de la reconciliació, la veritat, la justícia o la igualtat, amb una mirada també centrada en l’empoderament de les dones i la perspectiva de gènere. 

Aquesta és la relació dels guardonats amb el Premi ICIP:

  • Julienne Lusenge, República Democràtica del Congo (2020)
  • Collectif de Familles de Disparu(e)s en Algérie, Algèria (2019)
  • Cauce Ciudadano, Mèxic (2018)
  • Arcadi Oliveres (2017)
  • Brigades Internacionals de Pau (2016)
  • Joan Botam (2015)
  • Women’s International League for Peace and Freedom (2014)
  • Jovan Divjak, Bòsnia (2013)
  • Mares de Soacha, Colòmbia (2012)
  • La lluita d’objectors i insubmisos simbolitzats en Pepe Beúnza (2011)
  • Parlament de Catalunya (2011, edició extraordinària).
Lusenge en el moment de rebre el Premi ICIP Constructors de Pau al Parlament

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/icip/src/icip/www/wp-content/themes/icip/inc/template-tags.php on line 823

Compartir