L’ICIP presenta un nou monogràfic de la revista Per la Pau, el número 40, dedicat a les violències fora de contextos bèl·lics. La publicació coincideix amb l’estrena de la nova versió digital de la revista, una plataforma totalment renovada i amb un nou disseny que facilita la navegació i la consulta de tots els números publicats fins ara. 

Aquest nou número es titula “Violències fora de contextos bèl·lics”. Al llarg dels últims quatre anys, l’ICIP ha fet un esforç per col·locar el focus sobre situacions de violència de gran intensitat que no estan relacionades amb l’extremisme ni amb enfrontaments bèl·lics clàssics. Violències que no es donen necessàriament en règims autoritaris, en el que s’anomena “estats fallits” o en els més empobrits de tots, i que són devastadores per a milions persones arreu del món. Són violències lligades a la criminalitat organitzada, però també amb el tràfic de persones, violències contra defensores/es de la terra i medi ambient, violències contra les dones, crisis migratòries. Violències que s’associen sovint a Amèrica Llatina, però són una realitat a moltes altres parts del món.

Amb la publicació d’aquest monogràfic l’ICIP vol contribuir a ampliar les mirades i els coneixements sobre aquestes múltiples dimensions de les violències, visibilitzar-les i alhora donar eines a les persones i col·lectius que treballen per fer-hi front. La nostra és una mirada de construcció de pau, que busca entendre les dinàmiques d’aquestes violències i conèixer-ne els actors, a partir d’una lectura multidimensional del fenomen. 

Les autores i autors

El monogràfic consta de 8 articles centrals i una entrevista. Les autores i autors que hi escriuen són: Sabina Puig (ICIP), Ana Glenda Tager (Alianza para la Paz), Roger Mac Ginty (Durham Global Security Institute), José Antonio Guevara Bermúdez (Universitat Autònoma de Tlaxcala, Mèxic), Carolina Ricardo (Instituto Sou da Paz, Brasil), Mohamed Daghar (ENACT Africa), Esperanza Hernández Delgado (Universitat La Salle, Colòmbia) i Jordi Mir (Universitat Pompeu Fabra). El monogràfic també inclou una entrevista amb l’acadèmica Mary Kaldor, referent en els estudis de guerra, pau i seguretat, que reflexiona sobre els reptes que suposen les violències fora de conflictes armats (el que ella anomena “noves guerres”) per a la construcció de pau. La coordinació de la revista ha anat a càrrec de Sabina Puig, responsable de l’àrea ‘Violències fora de contextos bèl·lics’ de l’ICIP. 

Per tal d’aprofundir en la presentació del nou monogràfic, el proper dijous 12 de maig l’ICIP organitzarà un acte virtual amb la participació dels autors Carolina Ricardo i José Antonio Guevara Bermúdez. La sessió serà retransmesa a través de la plataforma Twitter Space.

Nou disseny

Amb el llançament d’aquest número, l’edició número 40, la revista estrena una nova plataforma digital totalment renovada i integrada al web de l’ICIP. El disseny ha anat a càrrec de l’empresa Whads. 

La revista Per la Pau va néixer el 2011 i es publica de manera simultània en català, castellà i anglès. Ara la renovació pretén obrir una nova etapa que permeti consolidar-ne la trajectòria i augmentar-ne l’abast i projecció. 

A partir d’articles, conferències i debats, la revista Per la Pau vol oferir una mirada àmplia i polièdrica dels temes que afecten la construcció de pau. L’objectiu és contribuir al debat públic i aportar continguts, diagnosis i propostes.

Durant la seva trajectòria, la revista ha publicat monogràfics sobre diàleg en societats polaritzades, drogues i violències a l’Amèrica Llatina, les persones desaparegudes o la necessitat de reorientar la seguretat des del feminisme.

Podeu accedir a la revista en aquest enllaç.

Compartir