L’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) va presentar el passat dijous, 6 de juny, l’informe ‘El Oasis de la Memoria. Memoria histórica y violaciones de Derechos Humanos en el Sáhara Occidental ’, de Carlos Martín Beristain y Eloísa González Hidalgo, en un acte a l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona.
L’informe analitza nombrosos casos de greus violacions dels drets humans que s’han perpetrat al Sàhara Occidental des de 1975 –any de l’ocupació del territori per part del Marroc – fins al desembre del 2010 – any en què l’exèrcit marroquí va assaltar el campament de Gdeim Izik a al-Aaiun. L’estudi s’ha realitzat a partir d’entrevistes a 261 víctimes, ja siguin directes o familiars, que han patit les conseqüències de la violència i la persecució política per defensar l’autodeterminació del territori i qüestionar el poder establert. Són testimonis, contrastats, de bombardejos, desaparicions temporals, fosses comunes, detencions arbitràries, tortures en centres clandestins, violència sexual i un llarg etcètera. Històries personals, d’una gran riquesa, que han donat veu a una història amagada, a una veritat negada durant més de 30 anys, en un exercici de memòria i justícia.
L’informe es divideix en dos volums: en un primer, s’analitzen casos específics de violacions de drets humans, com pot ser el bombardeig de Um Dreiga, el 1976; la Intifada de 2005 o l’expulsió i vaga de fam d’Aminatou Haidar, el 2009. El segon volum recull l’impacte d’aquesta violència, sobretot en les dones i els nens, i inclou una agenda per a la transformació del conflicte. Es tracta d’un seguit de propostes que passen, per exemple, per la creació de mecanismes específics de justícia transicional, la recerca dels desapareguts – se’n té comptabilitzats 407-, programes d’atenció a les víctimes, l’aplicació del dret internacional i un canvi en l’actitud de la comunitat internacional. En aquest sentit, l’autor Carlos Martín Beristain, doctor en psicologia i especialista en atenció a víctimes, ha lamentat que ‘el conflicte del Sàhara és un dels més oblidats del món’ i ha reivindicat una actitud activa a nivell internacional. ‘Fins ara, s’ha concebut el Sàhara com un problema d’ajuda humanitària, i cal posar el focus en els drets humans perquè, si no s’aborda el conflicte des dels drets humans, no serà possible trobar-hi la sortida’.
La presentació de l’estudi per part de Martín Beristain va estar precedida per les intervencions de Jaume Saura, president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya; Núria Salamé, presidenta de la Federació d’Associacions Catalanes Amigues del Poble Sahrauí; i Tica Font, directora de l’ICIP. En l’acte també va participar el president de la Comissió de Justícia Penal Internacional de l’ICAB, Joan Merelo-Barberà.

Compartir