La sala Jordi Maragall del Barcelona Centre for International Relations (CIDOB) va reunir dimecres a més d’una cinquantena de persones per discutir i analitzar els resultats de les eleccions colombianes. L’acte va estar moderat per la investigadora Anna Ayuso i va comptar amb dos ponents: Rafael Grasa, president de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), i Farid Samir Benavides, professor de Dret de la Universitat dels Andes. Aquests comicis han tingut una rellevància especial perquè s’han dut a terme en ple procés de pau entre el govern colombià de Juan Manuel Santos i les Forces Armades Revolucionaries de Colòmbia (FARC). Santos va guanyar la segona volta de les eleccions amb 7.816.968 vots (un 50,9%) davant d’Oscar Iván Zuluaga, que va aconseguir 6.905.001 paperetes (un 45,0%)
Rafael Grasa va defensar que els resultats electorals donen força a Santos però va recordar que ha de millorar la gestió del govern. A nivell polític, tot i la debilitat del sistema de partits, va recomanar refer ponts amb el Partit Conservador i pactar els temes socials amb els partits d’esquerres. Segons el president de l’ICIP el missatge del resultat de les eleccions al procés de pau és: “Les negociacions s’han d’acabar i es poden acabar, el procés va en serio i cal transmetre millor el que s’està negociant per així guanyar la batalla de la comunicació, que és molt important”.
Farid Samir Benavides va recordar que hi va haver 6,9 milions de persones que van votar en contra del procés de pau “cosa que no significa que vulguin la guerra, sinó que no donen suport a aquest procés de pau de Santos”. El professor de la Universitat dels Andes va destacar que, amb aquests resultats, Santos demostra que té suports per fer la pau i l’expresident Uribe no pot acusar-lo de trair els votants. Benavides també va lloar la figura de Sergio Jaramillo, Alt Comissionat per la Pau, per la seva capacitat i va alertar que les FARC són tan víctimes com victimaris i, per tant, si han comès delictes de lesa humanitat han de ser jutjades: “un estat de dret no es pot construir des de la impunitat”.
Els dos van estar d’acord amb el fet que, vistos els resultats, la maquinaria electoral de Santos es va reservar per la segona volta.
Per més materials sobre les eleccions de Colòmbia consultin el Dossier CIDOB Colòmbia eleccions 2014, realitzat conjuntament amb l’ICIP.
20.06.2014