L’ICIP i la Comissió per a l’Esclariment de la Veritat, la Convivència i la No Repetició de Colòmbia estan preparant un documental per mostrar el paper de la diàspora i l’exili colombià a Europa. El film, titulat Para volverte a ver, és una producció de Mandorla Films, una empresa audiovisual independent especialitzada en documentals. La pel·lícula s’estrenarà el pròxim mes de juliol, unes setmanes després que la Comissió de la Veritat presenti el seu informe final el 28 de juny. El curt documental compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
La producció de Para volverte a ver va començar a inicis del 2022. La idea de l’ICIP i la Comissió era retratar l’experiència de diverses persones colombianes residents a Europa i que han donat el seu testimoni a la Comissió des de l’exterior, un procés innovador que vol ser inspirador per altres comissions de la veritat en el món. Segons Sílvia Plana, coordinadora de l’àrea de Memòria, convivència i reconciliació de l’ICIP, l’objectiu del documental es mostrar “la importància de la participació activa de les diàspores en la construcció de pau, com a procés transformador tant a nivell personal com col·lectiu, a partir del cas concret i sense precedents de la Comissió de la Veritat de Colòmbia”.
Després de fer-se una convocatòria pública, es va escollir la productora Mandorla Films per dur a terme el projecte. La producció del documental va començar el passat mes de febrer i durant el mesos de març i abril es va fer el rodatge a Dinamarca, Suïssa i Catalunya. En aquests països és on resideixen els quatre protagonistes de la pel·lícula, Yanira Restrepo, Juana Sánchez, Wilmer Torres i Lizethe Álvarez.
El rodatge de Para volverte a ver va finalitzar durant la trobada de nodes que l’ICIP va organitzar el passat mes d’abril a Barcelona. En aquesta trobada hi van participar els comissionats Carlos Beristain i Lucía González, que també apareixen al film.
Els personatges
Para volverte a ver recull els testimonis de quatre persones colombianes a l’exili: Yanira, Juana, Wilmer i Lizethe.
Yanira és una agricultora resident a Catalunya. Es va veure obligada a exiliar-se i deixar Colòmbia fa 20 anys després d’haver estat perseguida pels paramilitars, la guerrilla i el govern colombià. Va ser guerrillera del M-19.
Juana és escriptora i cuinera aficionada resident a Barcelona. El seu pare va ser víctima d’un segrest per part de les FARC. Ha publicat una novel·la amb la seva història de vida, el passat i les vivències amb el seu pare.
Wilmer és fill d’una família camperola. El seu avi va ser líder camperol i després la seva mare va seguir els seus passos fins a convertir-se en una reconeguda líder i defensora de drets humans. Després d’anys de persecució cap a la seva família, la seva mare va decidir portar Wilmer i el seu germà a Ginebra on ella estava refugiada.
Lizethe és una dona trans que va fugir de Colòmbia després de patir diverses amenaces i veure que la seva vida perillava. Després de demanar asil a diversos països d’Europa, l’amor la va portar a viure a Copenhaguen, on va poder refer la seva vida.
La productora
La productora que lidera aquest projecte és Mandorla Films, una empresa audiovisual encapçalada per Nicolás Braguinsky Cascini i Juan Pablo Aris Escarcena.
Braguinsky, llicenciat en lletres i posteriorment documentalista, és un creador de continguts audiovisuals especialitzat en drets humans que ha treballat per a diferents agències de les Nacions Unides, així com per a entitats acadèmiques com la Universitat de York i la Universitat de Buenos Aires. També per a ONGs com Civitas Maxima, CCPR, Wayamo Foundation i Geneva Call, entre d’altres. Aris és doctor en antropologia social, amb àmplia experiència en recerca etnogràfica a més de deu països i tres continents. Junts treballen des del 2017 en projectes que apliquen tècniques audiovisuals a la investigació científica i a projectes socials. Entre les seves obres destaquen Solidarity Crime (2020) i Beyond Impunity (2021).
Para volverte a ver s’estrenarà el pròxim el 8 de juliol en el marc de la programació del festival Cinemón, a Lleida.
Per tenir més informació del documental i el procés de creació, podeu seguir els perfils de ‘Para volverte a ver’ a Facebook i Instagram.