Del 16 al 20 de setembre, l’ICIP i la Residència Faberllull acullen a Olot nou dones originàries de Palestina, Síria i el Líban per reflexionar sobre la pau, a partir de la seva experiència personal. L’estada porta per títol “Mediterrànies, teixint resiliències. El valor de la pau” i és la primera col·laboració entre les dues entitats.
Les participants són dones que venen de l’àmbit artístic, acadèmic i periodístic. Algunes viuen a l’Orient Mitjà i d’altres han fixat la seva residència a Europa i a Catalunya. Tenen edats diferents i han viscut en contextos polítics i socials diversos.
Una experiència sanadora
Durant la residència es creen les condicions per tal que la trobada sigui una experiència sanadora per a les participants, ja que els impactes de la guerra i els conflictes que viuen els tres països encara són especialment actius. Per això es desenvoluparan dinàmiques de treball que afavoreixin la creació de vincles entre les dones i es construiran espais de seguretat on es puguin explicar les angoixes i el dol i escoltar-se les unes a les altres.
La trobada s’emmarca en l’àrea de treball de l’ICIP de ‘Memòria, convivència i reconciliació’, que porta temps treballant amb persones a la diàspora. Un dels objectius de la trobada és promoure el treball professional i activista que fan aquestes dones, especialment en favor de la pau. Es vol posar en valor les experiències quotidianes i trencar amb la dinàmica que qui parli sobre els conflictes siguin les persones denominades com a “expertes”.
Les residents
Fins a Olot han viatjat Nadia Harhash (Jerusalem, Palestina), escriptora d’opinió pública, novel·lista, investigadora i blogger; Nadine Feghaly (Líban/Barcelona), il·lustradora i activista; Zeina Shahla (Damasc, Síria), periodista i investigadora; Rasha Al Jundi (Palestina), fotògrafa de documentals i narradora visual; Yara Harake (Líban), defensora dels drets humans; Salam Alaridi (Síria/París), assessora en gestió de projectes al Musawa-Woman’s Study Center; Mervat Alramli (Palestina), guionista i escenògrafa; Jana Bou Matar (Líban), creadora teatral; i Rehab Mouna Chaker (Síria/Països Baixos), escriptora i traductora.
Activitats públiques
A més de les diferents dinàmiques internes a les instal·lacions de Faberllull i als entorns naturals d’Olot, les residents també pronunciaran una xerrada sobre la seva experiència personal i professional, dirigida als alumnes de fotografia i audiovisuals i de gràfica publicitària de l’Escola d’Art d’Olot.
A més, també gravaran un parell de converses amb el col·lectiu local Balkar Earth, que estaran disponibles a la pàgina web de l’associació properament.
Les activitats de la trobada es clouran el divendres 20 de setembre amb un acció artística organitzada per l’ICIP i l’organització Mujer Diáspora a Barcelona.