Un grup d’onze joves amb càrrecs de responsabilitat en partits polítics i organitzacions socials han pres part en un taller de formació en capacitats de lideratge organitzat per l’ICIP. L’objectiu del taller ha estat enfortir les capacitats de diàleg respectuós des de la discrepància.
En total, s’han fet quatre sessions de formació, de quatre hores cadascuna, els dies 14, 15, 21 i 22 de maig. Hi han participat líders de:
- 4 organitzacions: Creu Roja Joventut, Avalot – UGT Jove, deba-t.org i F98.
- 7 formacions polítiques: Confluència Jove, Jóvenes Ciudadanos, Joventuts Nacionalistes de Catalunya, Jovent Republicà, Joventuts Socialistes de Catalunya, La Forja i Noves Generacions de Catalunya.
Segons el director de l’ICIP, Kristian Herbolzheimer, “els reptes polítics i socials a nivell global requereixen una nova forma d’entendre els lideratges i la capacitat de conviure en la discrepància de forma constructiva”. Herbolzheimer considera que “aquest exercici genera un tipus de converses diferents a la confrontació política habitual i ajuda a prendre consciència sobre perspectives diferents a les pròpies”.
Després dels quatre dies d’activitats, el grup ha valorat de forma molt positiva els tallers promoguts per l’ICIP. “Han estat unes jornades on s’han plantejat diferents conflictes interns, socials i organitzatius i mitjançant el treball individual i en grup hem pogut desenvolupar les capacitats de lideratge idònies per fer front a aquests reptes presents i futurs”, resumeix Olympia Arango, vicepresidenta de deba-t.org.
La formació s’ha basat en la metodologia del lideratge adaptatiu, desenvolupada a la facultat de govern de la Universitat de Harvard. La proposta convoca a un grup de persones amb perspectives diverses, fins i tot enfrontades, i els convida a participar en uns exercicis d’anàlisi, reflexió i pràctica en temps real. Això pot implicar converses i idees desafiants que facin reflexionar sobre valors i suposicions profundament arrelades, i guanyar claredat sobre com ampliar les opcions i capacitats d’anàlisis i intervenció en espais i sistemes polítics. Un dels reptes més significatius per a les persones participants és presentar i sotmetre a una anàlisi de grup situacions de lideratge fallit.
Aquesta iniciativa ha estat promoguda per l’àrea de treball “Diàleg social i polític” de l’ICIP, que té per objectiu oferir eines d’anàlisi per a la gestió i transformació de conflictes, amb un èmfasi especial en la promoció del diàleg a Catalunya. En aquest àmbit l’ICIP desenvolupa diverses propostes metodològiques amb l’objectiu d’arribar a un major nombre de persones i organitzacions.
A la foto, de peu, d’esquerra a dreta: Ignacio Rigau (Noves Generacions Catalunya), Laura Casado (Jovenes Ciudadanos), Mònica Pujadas (Creu Roja Joventut), Olympia Arango (deba-t.org), Biel López (La Forja) i Marçal Escartín (Jovent Republicà). Asseguts, d’esquerra a dreta: Álvaro Clapés-Saganyoles (Joventut Nacionalista de Catalunya), Daniel Martínez (Joventut Socialista de Catalunya), Pablo Jurado (Confluència Jove), Pilar Cortés (Avalot – UGT Jove) i Joan Jordi Abentín (F98).