L’ICIP, en col·laboració amb el node Catalunya de suport a la Comissió de la Veritat de Colòmbia, ha donat inici a les accions de reconeixement a les víctimes del conflicte colombià exiliades a Catalunya per part d’institucions catalanes i de diferents actors socials del país. El procés de reconeixement a les víctimes forma part de les tasques que exerceix l’ICIP com a Secretaria Tècnica de la Comissió de la Veritat de Colòmbia a Europa.
La primera acció de reconeixement va tenir lloc el passat divendres 16 d’abril a Barcelona, en un acte amb la participació del comissionat de la Comissió de la Veritat, Carlos Martin Beristain. L’acte va començar amb un diàleg entre el comissionat i víctimes del conflicte a partir del llibre Una maleta colombiana, una recopilació d’articles del mateix Beristain que mostren l’experiència de l’exili colombià des de diferents perspectives: refugi, asil, víctimes a l’exterior, desplaçament transfronterer.
El comissionat va reconèixer la importància de totes aquelles víctimes que han contribuït amb el seu testimoni a la tasca d’esclariment dels fets ocorreguts durant el conflicte armat colombià, així com de totes aquelles persones que de manera voluntària donen suport a Catalunya a la tasca que està duent a terme la Comissió.
A continuació, durant l’acte, diferents víctimes del conflicte colombià residents a Catalunya i que han aportat el seu testimoni a la Comissió de la Veritat van compartir amb el comissionat produccions escrites, audiovisuals i musicals que recullen les seves experiències i vivències com a víctimes a l’exili. Aquest exercici d’escolta i reconeixement va concloure amb l’actuació de la cantautora colombiana resident a Catalunya Marta Gómez, que va presentar dues cançons composades col·lectivament per víctimes a l’exili.
Acció a Lleida
Després de la primera acció a Barcelona, el dissabte 24 d’abril va tenir lloc un diàleg a Lleida centrat en el sistema integral de veritat, justícia, reparació i no repetició per les persones colombianes residents a Catalunya. L’acte va ser organitzat per l’ICIP i el Node Catalunya de suport a la Comissió de la Veritat.
El procés de reconeixement
El procés de reconeixement a víctimes del conflicte colombià a l’exili inclourà accions arreu del territori, a través de declaracions institucionals i mocions per part d’ajuntaments i organitzacions socials mitjançant un procés participatiu, amb aquests objectius:
– Visibilitzar arreu del territori català els impactes del conflicte armat colombià i del procés migratori de les persones exiliades;
– Contribuir a la dignificació de les víctimes que van haver de fugir de Colòmbia a causa del conflicte armat;
– Enfortir els vincles afectius, socials i institucionals entre les persones exiliades i les societats d’acollida;
– Promoure la participació de les víctimes en la tasca d’esclariment de la veritat i no repetició de la Comissió de la Veritat de Colòmbia.
Més de 500.000 persones s’han vist obligades a fugir de Colòmbia a causa del conflicte armat i s’han assentat en diferents països. La Comissió de la Veritat treballa per a conèixer i explicar la violència, reconèixer les víctimes i promoure la convivència. Una tasca que la Comissió porta a terme a Europa amb l’acompanyament de l’ICIP, a partir del conveni de col·laboració entre les dues institucions, i que compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i del node Catalunya de suport a la Comissió de la Veritat.