El guardó reconeix el coratge i la determinació del col·lectiu en la denúncia de les desaparicions forçades.

Barcelona, 21 de setembre de 2020 – Coincidint amb el Dia Internacional per la Pau l’ICIP (Institut Català Internacional per la Pau) ha lliurat aquesta tarda al Parlament de Catalunya el Premi ICIP Constructors de Pau 2019 al Col·lectiu de Famílies de Persones Desaparegudes a Algèria (CFDA) “per la seva determinació i coratge en la denúncia de les desaparicions forçades a Algèria, la lluita contra la impunitat i la contribució per assolir una transició pacífica al país”. L’organització va ser creada el 1998 per un grup de mares de persones desaparegudes amb l’objectiu de sensibilitzar l’opinió pública nacional i internacional sobre els caso que van tenir lloc durant la guerra civil dels anys 90 al país nord-africà.

La cerimònia, presidida pel president del Parlament, Roger Torrent, l’ha inaugurat el president de l’ICIP, Xavier Masllorens, qui ha recordat que és la primera vegada que el Premi ICIP Constructors de Pau viatja a la riba sud del Mediterrani, el que ha qualificat d’una “acte de justícia, pel que suposa de suport d’una institució de pau europea a la lluita per la veritat i la justícia d’una organització social dels països àrabs del Magrib”.

En el transcurs de la cerimònia s’ha projectat un vídeo sobre l’organització premiada i el president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, David Bondia, n’ha llegit una glossa, tot recordant els principis per la veritat, ja justícia, la reparació i les garanties de no repetició del col·lectiu. Bondia ha reivindicat la memòria com a pas indispensable per esclarit la veritat: “Ens cal una memòria que no sigui propiciatòria de l’oblit, que garanteixi un lloc genuí en la història als milers de víctimes del Terrorisme d’estat i a les seves famílies. Alhora ha destacat que el Premi ICIP “ens ha de servir per retre un sentit homenatge a les víctimes invisibles de l’Estat algerià, ens ha de servir per visibilitzar-les davant de les societats nacionals i la societat civil internacional”.

En el seu discurs la fundadora del col·lectiu premiat, Nassera Dutour, ha reivindicat la lluita de milers de famílies algerianes víctimes de desaparicions forçades contra la impunitat i a favor de la llibertat d’expressió i, en definitiva, de l’estat de dret perquè “sense democràcia no hi haurà veritat”. Dutour ha exposat el cas del seu fill Amine, desaparegut el 1997 quan tenia 21 anys i del qual mai s’han esclarit els fets: “Vivim entre l’esperança i la desesperança”, ha reconegut.

En la clausura de l’acte, el president del Parlament, Roger Torrent, ha lloat “la tasca valenta i necessària” del Col·lectiu de Famílies de Persones Desaparegudes a Algèria i ha destacat el compromís “històric i constant” del Parlament i la ciutadania catalana amb la pau, el dia que fa 40 anys de la seva restitució després de la dictadura franquista. En les seves intervencions, el president del Parlament i el president de l’ICIP han tingut un record pels empresonats i exiliats, en especial per Carme Forcadell i Raül Romeva qui fa tres anys van presidir, precisament, la cerimònia del Premi ICIP Constructors de Pau 2016.

 

Lluita incansable per la veritat i la justícia

El col·lectiu CDFA va ser creat a París el maig de 1998 per un grup de mares de persones desaparegudes a Algèria amb l’objectiu de sensibilitzar l’opinió pública nacional i internacional sobre els casos de desaparicions forçades que van tenir lloc durant la guerra civil dels anys 90 al país nord-africà. El mateix any, l’entitat va organitzar una manifestació davant de l’Observatori Nacional dels Drets Humans a Alger, que des de llavors s’ha convertit en un esdeveniment setmanal.

Des de la seva fundació, el CFDA ha estructurat el moviment de mares de desapareguts i ha promogut la creació de diversos comitès per tot França, entre els quals destaca SOS Disaparu(e)s. Actualment, el col·lectiu és l’única organització que ofereix assistència i suport als familiars de persones desaparegudes a Algèria, malgrat la manca de reconeixement institucional al país. L’entitat treballa per assolir una transició pacífica i democràtica a Algèria a partir de l’establiment d’un procés per a la veritat, la justícia i la reparació i del ple respecte pels drets i les llibertats fonamentals.

Entre la seva activitats destaca l’elaboració de més de 5.400 dossiers amb informació relativa a persones desaparegudes i ha informat d’aquests casos al Grup de Treball de les Nacions Unides sobre Desaparicions Forçades. El CDFA és membre de la Xarxa Euromediterrània dels Drets humans i de la Federació Euromediterrània contra les Desaparicions Forçades i té estatuts d’observador a la Comissió Africana dels Drets humans i dels Pobles.

Premi ICIP Constructors de Pau

L’ICIP convoca anualment, des de l’any 2011, el Premi ICIP Constructors de Pau amb la finalitat de guardonar i reconèixer públicament a persones, entitats o institucions que han treballat i han contribuït de manera destacada i dilatada en el foment i la construcció de la pau.

El guardó, concedit per la Junta de Govern de l’ICIP, consisteix en un reconeixement públic, una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, artista i activista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta de Sol, i una dotació econòmica de 6.000 euros.

Anteriors guardonats amb el Premi ICIP Constructors de Pau: Cauce Ciudadano, Mèxic (2018); Arcadi Oliveres (2017); Brigades Internacionals de Pau (2016); Joan Botam (2015); Women’s International League for Peace and Freedom (2014); Jovan Divjak, Bòsnia (2013); Mares de Soacha, Colòmbia (2012); La lluita d’objectors i insubmisos simbolitzats en Pepe Beúnza (2011); Parlament de Catalunya (2011, edició extraordinària).

 

Compartir