El passat 20, 21 i 22 de setembre va tenir lloc a Vallvidrera una trobada de set experts en salut mental de persones refugiades i diàspores. Les sessions, organitzades per l’ICIP, van reunir cinc professionales de l’Estat espanyol, un de Suècia i un de Bèlgica per tal de treballar sobre les pautes en atenció psicològica i psicosocial a persones refugiades, exiliades i víctimes en general que afronten un procés de reconstrucció de la veritat i la memòria.
La iniciativa d’aquesta trobada va sorgir fruit de l’interès que s’ha detectat durant els darrers anys entre persones de diàspores com la siriana, l’afganesa o la veneçolana, entre d’altres, pel treball realitzat per la diàspora colombiana des d’Europa. L’objectiu és facilitar i animar aquestes diàspores a iniciar el seu treball de reconstrucció de la veritat i la memòria prenent com a referent la tasca que està duent a terme la diàspora colombiana.
Durant les jornades de treball es va posar el focus en la identificació de patrons associats a diferents diàspores, en com afecta el context europeu i l’imaginari sobre Europa en el procés d’afrontar i identificar els traumes, i definir com afecta a les víctimes el fet de reconstruir la veritat i la memòria en un context diferent al del seu país d’origen.
25.09.2019