L’organització Build Up, que celebra anualment la conferència internacional Build Peace, ha escollit la candidatura de Barcelona, proposada per l’ICIP, per celebrar l’edició de l’any 2025. Es tracta d’una conferència interdisciplinar que explora els reptes per a la pau en l’era digital, i les innovacions i metodologies emergents en aquest àmbit.
L’ICIP ha participat en les tres darreres edicions de Build Peace, celebrades a Alemanya (2022), Kènia (2023) i Filipines (2024), i s’ha postulat per organitzar l’esdeveniment l’any 2025, amb l’objectiu de reunir a Catalunya persones, entitats i institucions que promouen la construcció de pau des de l’espai digital, per compartir experiències i avançar en l’ús de la tecnologia, les arts i altres innovacions per a la construcció de la pau i la transformació positiva dels conflictes.
La Build Peace 2025 tindrà lloc els dies 21, 22 i 23 de novembre de l’any vinent al centre cultural La CIBA, de Santa Coloma de Gramenet, un espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista. L’anunci de la candidatura guanyadora s’ha fet aquest mes de novembre en la sessió de clausura de la Build Peace 2024 celebrada als afores de Manila.
Anunci de la celebració de la conferència Build Peace 2025 a Barcelona:
Participació a la Build Peace 2024
La Build Peace 2024 s’ha celebrat els dies 14, 15 i 16 de novembre amb el lema “Pushing Frontiers, From the Ground Up”. En aquesta ocasió, Build Up ha comptat amb la coorganització del Council for Climate and Conflict Action, i la conferència ha estat centrada en experiències de diàleg i mediació, i en els conflictes derivats del canvi climàtic i en les iniciatives, locals i internacionals, per a fer-hi front.
L’ICIP ha participat activament en la conferència amb dues propostes: una ponència sobre les experiències de mediació en el conflicte de la regió autònoma de Mindanao, a Filipines, a càrrec del director de l’ICIP, Kristian Herbolzheimer; i una sessió de treball sobre l’experiència de diàleg a través del projecte Àgora, a càrrec del responsable de l’àrea “Diàleg social i polític” de l’ICIP, Pablo Aguiar.
Durant tres dies, la conferència ha permès reflexionar sobre la relació entre tecnologia i conflicte, amb una especial atenció, per exemple, al desenvolupament de la intel·ligència artificial i als reptes que suposa, o a l’impacte que tenen les eines digitals, en concret les xarxes socials, en els processos de pau tradicionals i en els espais de diàleg i mediació. En les diferents sessions de treball s’ha posat de manifest que la pau es construeix amb i des de les comunitats locals, i que les eines digitals (online) són complementàries al treball en xarxa i interpersonal (offline).