Entre les dies 6 i 10 de novembre 2024 s’ha celebrat a la Sierra Norte de Oaxaca, Mèxic, la reunió anual de la Plataforma per a la Construcció de Pau a Mèxic, una articulació que reuneix una trentena d’organitzacions mexicanes i internacionals que treballen per a la construcció de pau a Mèxic. L’ICIP forma part de la Plataforma des dels seus inicis i la seva participació s’emmarca en l’àrea temàtica  “Violències fora de contextos bèl·lics” i, concretament, en el treball sobre Mèxic iniciat el 2018.

La Plataforma és un espai d’intercanvi de coneixements i experiències a partir del qual es vol formular una diagnosi compartida sobre la greu i complexa situació de violències que viu el país i plantejar possibles respostes des d’una perspectiva de construcció de pau. L’espai d’anàlisi ha estat precisament el punt més important de l’agenda de la trobada. Hi han confluït mirades locals (Chiapas, Oaxaca, Ciutat de Mèxic i Chihuahua) amb perspectives nacionals, llatinoamericanes, europees i globals. No hi ha faltat tampoc una anàlisi binacional (EEUU-Mèxic), coincidint precisament amb la setmana en què Donald Trump ha guanyat les eleccions nord-americanes.

En base a les anàlisis de context i a una profunda reflexió estratègica sobre les capacitats i oportunitats per la pau a Mèxic, la Plataforma ha definit el seu pla de treball intern per al 2025. La trobada també ha servit per enfortir els lligams entre les organitzacions de pau que hi han participat, unes organitzacions que diàriament s’enfronten – a vegades en la pròpia  pell – a l’embat de la violència criminal, la deslegitimació per part de les autoritats locals i federals i la desatenció internacional. Al cap i a la fi, Mèxic és una democràcia, se situa en el número 12 del rànquing de les economies mundials i, formalment, no està en guerra.

Una particularitat important de la reunió d’enguany és que s’ha combinat amb una trobada de joves activistes d’arreu del país, propiciant així un diàleg intergeneracional que no només ha permès al grup de joves familiaritzar-se amb la sòlida trajectòria històrica de les iniciatives de pau mexicanes sinó que també ha enriquit les discussions de la Plataforma amb perspectives que no s’han abordat amb prou profunditat fins ara. Entre les preocupacions que els i les joves han posat sobre la taula destaquen qüestions relacionades amb les violències en l’àmbit domèstic, els drets sexuals i reproductius, les limitades perspectives de futur i la salut mental.

Tot i reconèixer el llegat dels ancestres i el valuós treball dels més grans de les seves respectives comunitats, el grup de joves també ha apuntat el fet que sovint senten que tant en els seus entorns més propers com en els moviments socials se segueixen dinàmiques massa adultocèntriques i que les seves perspectives, inquietuds i maneres de fer no hi tenen prou cabuda. Diàlegs com el que s’han realitzat aquests dies a la Sierra Norte han permès tenir converses necessàries per avançar cap a una visió de pau més integral i per crear ponts entre diverses generacions d’activistes per la pau que no sempre coincideixen en els espais de reflexió i acció.  

Compartir