La Junta de Govern de l’Institut Català Internacional per la Pau ha decidit de manera unànime atorgar el Premi ICIP Constructors de Pau 2014 a la Women’s International League for Peace and Freedom (WILPF, Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat), “per la seva trajectòria de cent anys en el treball de dones per la pau, el compromís amb el desarmament, la defensa dels drets humans i la persistència per tal d’aconseguir el reconeixement del paper de les dones en la construcció de pau”.
La Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat ha estat una organització pionera en la creació d’una tradició de feminisme pacifista internacionalista i constitueix un referent per totes les iniciatives de dones per la pau.
El Premi ICIP Constructors de Pau té caràcter anual i consisteix en un reconeixement públic, una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, artista i activista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta del Sol, i una dotació econòmica de 4.000 euros. El lliurament del guardó tindrà lloc el primer semestre del 2015 a Barcelona.
100 anys de lluita per la pau i el desarmament
Els orígens de la Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat es remunten al 1915. En plena Primera Guerra Mundial, 1.200 dones procedents dotze països diferents van celebrar a La Haia el Primer Congrés Internacional de Dones amb l’objectiu de protestar contra la guerra, elaborar una estratègia de pau i fer una crida a la immediata mediació dels països neutrals. Aquell congrés va ser el punt de partida d’un feminisme internacionalista i a favor de la pau i va donar peu a la fundació de la Lliga, l’organització de dones més veterana i persistent en el seu compromís per la pau.
Els objectius fundacionals de la WILPF van ser, i són, “reunir dones amb visions polítiques i bagatges filosòfics i religiosos diferents, determinades a estudiar i a donar a conèixer les causes de la guerra i a treballar per una pau permanent”.
Actualment la Lliga té seu a Ginebra i a Nova York i és present a 30 països. Al llarg de la seva història, la WILPF ha enviat delegacions de pau als Balcans, Palestina, Mèxic, Egipte, Cuba, Haití, Vietnam, Israel, Xile, Jordània, Líban, Xina i Iraq, entre d’altres. També ha organitzat trobades i intercanvis d’experiències entre dones de països i comunitats enfrontades, per exemple entre dones àrabs i jueves a Israel (1958), entre dones dels Estats Units i la URSS (1961) o dels Estats Units i Vietnam (1971).
L’organització també va tenir un paper clau en l’elaboració de la Resolució 1325 (2000) del Consell de Seguretat de les Nacions Unides sobre dones, pau i seguretat, o del Tractat de Comerç d’Armes, i forma part de diverses xarxes i campanyes internacionals.
Dues de les seves presidentes Jane Addams (1931) i Emily Green Bauch (1946) han estat guardonades amb el Premi Nobel de la Pau.
Per a dur a terme la seva tasca, la WILPF compta actualment amb diferents programes: Reaching Critical Will (programa sobre desarmament que segueix els processos multilaterals de desarmament, porta a terme investigació i facilita la participació de la societat civil en reunions i conferències internacionals); PeaceWomen (programa de dones, pau i seguretat, que té l’objectiu de garantir la participació de les dones en els processos de construcció de pau i resolució de conflictes); Human Rights (programa que treballa per un enfocament integral de la pau i la seguretat amb els drets humans de les dones).
Anteriors guardonats amb el Premi ICIP Constructors de Pau
El Premi ICIP Constructors de Pau ha arribat enguany a la seva quarta edició. La primera edició del premi, corresponent a l’any 2011, va reconèixer la lluita d’objectors i insubmisos, simbolitzats en Pepe Beunza, primer objector de consciència al servei militar obligatori per raons ideològiques de l’Estat espanyol.
L’any 2012, el Premi ICIP Constructors de Pau va ser concedit a cinc Mares de Soacha pel seu treball a favor de la pau i els drets humans a Colòmbia. Amb aquest Premi, l’ICIP va voler reconèixer el seu coratge i la seva perseverança en la recerca de veritat, justícia i reparació per la mort dels seus fills a mans de forces de seguretat de l’Estat i per altres casos d’execucions extrajudicials coneguts com a falsos positivos.
L’any 2013, el Premi ICIP Constructors de Pau va guardonar l’exgeneral nascut a Belgrad Jovan Divjak, pel seu coratge en la defensa de Sarajevo durant la Guerra dels Balcans i el seu treball en favor de les víctimes del conflicte.
Anteriorment, l’octubre del 2011, l’ICIP va concedir una edició extraordinària del guardó al Parlament de Catalunya en representar la continuïtat i el llegat de les institucions Pau i Treva i el Consolat del Mar.

Compartir