Aquest dijous, 27 de juny, s’ha presentat en un acte a Casa Àsia de Barcelona el llibre Llibertat sense por i altres escrits, de la Premi Nobel de la Pau, Aung San Suu Kyi. Es tracta del sisè número de la col·lecció ‘Clàssics de la Pau i de la Noviolència’, editada per l’ICIP i Angle Editorial.
L’acte ha reunit una trentena d’assistents i ha comptat amb les intervencions d’Alfons Banda, vicepresident de l’ICIP i director de la col·lecció; Caterina Garcia, catedràtica de Dret internacional públic i Relacions internacionals de la Universitat Pompeu Fabra; i Fèlix Martí, filòsof i destacat membre del moviment per la pau català.
En primer lloc, Alfons Banda ha destacat el compromís de l’ICIP en el foment progressiu d’una cultura de la pau que, segons ha dit, tot i que encara no és majoritària a partir de les petites passes que es van fent algun dia podrà substituir la cultura de la violència dominant. Banda també ha assenyalat el compromís de Catalunya en aquest sentit, tot recordant que quan el 1992 va arribar la flama olímpica a L’Escala, la va rebre un dels fills d’Aung San Suu Kyi, que va llegir un dels escrits continguts precisament en el llibre Llibertat sense por.
Posteriorment, la professora Caterina Garcia ha contextualitzat la situació de Birmània, país que es troba en un procés de transició cap a la democràcia iniciat el 2008 amb la revolta safrà dels monges budistes. Un procés que, amb el suport d’Occident, vol posar fi a la dictadura militar que ha regnat en les darreres dècades. Garcia també ha subratllat la importància del carisma de la líder birmana Aung San Suu Kyi, un fet criticat en algunes ocasions però sens dubte necessari per donar abast i legitimitat al procés de transició i perquè pugui arribar a bon terme.
Per la seva banda, el filòsof Fèlix Martí ha explicat el seu recent viatge a la regió, tot mencionant les immenses quotes de popularitat que té la líder birmana entre la població, fins i tot entre el sector religiós dels monges budistes. Martí també ha destacat el pacifisme radical de les darreres revoltes, així com el compromís de màxima coherència de Suu Kyi a l’hora de sacrificar la seva vida personal i familiar per la llibertat dels diferents pobles i ètnies que conformen Birmània. Finalment, també ha recordat que idees que ens són properes com la de democràcia o la de drets fonamentals es troben també a la tradició budista que la líder birmana hauria conegut en la seva estada a la Índia, una part important del seu itinerari vital.
El debat posterior a la presentació ha comptat amb les intervencions destacades de Rafael Bueno, director de Política, Seguretat i Programes Educatius de Casa Àsia, i Maria Lluïsa Penelas, autora d’un dels pròlegs del llibre. Penelas, bona coneixedora de les diverses traduccions que s’han fet de l’obra d’Aung San Suu Kyi, ha emfatitzat el títol del llibre Llibertat sense por, com la manera més encertada de traduir l’original Freedom from fear.

Compartir