L’ICIP ha retut comptes al Parlament amb la compareixença del president i el directot, Xavier Masllorens i Kristian Herbolzheimer respectivament, davant de la Comissió d’Unió Europea i Acció Exterior. Ho han fet aquest dijous passat, 21 de novembre, i els ha servit per explicar el projecte estratègic de l’ICIP de cara als propers anys i presentar la Memòria d’Activitats ICIP 2023. La compareixença ha servit per posar en valor l’Institut en un context social, econòmic i polític marcat per les tensions i la polarització.
7 objectius estratègics
El president de l’ICIP, Xavier Masllorens, ha enumerat algunes de les activitats desplegades el 2023 per centrar-se després en el Pla Estratègic 2024-2028. «Ens plantegem un horitzó 2028 amb ambició —diu— perquè els reptes a què ens enfrontem són crítics». Entre els set àmbits que treballarà la institució, Masllorens s’ha compromès a contribuir que Catalunya sigui un hub mundial de foment de la pau. També a impulsar un Observatori de cultura de pau i a consolidar el treball de diàleg i mediació entre actors polítics, a escala local i internacional.
També ha recordat la vocació d’esdevenir referència per als mitjans de comunicació en els àmbits d’actuació de l’ICIP, incrementar l’impacte arreu de Catalunya, aportar coneixement teòric i pràctic que influeixi en les iniciatives i polítiques de foment de la pau, tant a Catalunya com en l’àmbit internacional. El president de l’ICIP espera també integrar la institució en una Casa de la Pau, un equipament físic que esdevingui referència internacional, amb una biblioteca especialitzada i espais per desenvolupar activitats obertes al públic.
Converses de mediació a Catalunya
De la seva banda, Kristian Herbolzheimer, en el torn de rèplica a les intervencions dels grups polítics, ha recordat que l’ICIP té un paper clau en processos de pau en l’àmbit internacional. Pel director de l’Institut, a instàncies de l’ICIP Catalunya pot acollir converses de mediació gràcies a un estatus no governamental que li permet mantenir discreció i no comprometre la diplomàcia formal. Això és especialment rellevant, segons Herbolzheimer, en conflictes d’autodeterminació com el del Camerun, que busca suport i acompanyament internacional.
Herbolzheimer subratlla així mateix la importància d’adoptar un enfocament de curiositat, respecte i autocrítica per combatre els discursos d’odi i la polarització tòxica. L’ICIP també treballa per promoure alternatives de seguretat que vagin més enllà de l’augment de forces policials, i d’abordar qüestions com l’habitatge, la salut i l’alimentació.
En el torn d’intervencions, els portaveus dels diferents grups parlamentaris han destacat la necessitat de treballar per al foment de la cultura de pau a Catalunya.