Cada any des d’en fa cinc l’ICIP (Institut Català Internacional per la Pau) convoca el concurs de Hip-Hop per la Pau amb el propòsit de donar veu, a través de la cançó, a joves preocupats per les injustícies, les exclusions, les guerres i altres violències a les que, com ells i elles ens fan saber, tenen “més d’una resposta”. El projecte compta amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Joventut, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i el Departament d’Educació,

Són més de 50 centres escolars i entitats juvenils que hi han participat fins ara, implicant-hi a centenars de joves d’entre 12 i 25 anys de tot el territori català. Des de l’àmbit educatiu es valora molt positivament aquesta iniciativa en tant que eina de conscienciació i educació en valors. També s’està veient com una activitat divertida, dinàmica i innovadora que pot ajudar a fomentar i enfortir competències socials, comunicatives, lingüístiques, artístiques, audiovisuals, etc. i que es pot treballar des de diverses assignatures. D’altra banda, com que les obres que s’hi presenten han de ser de creació col·lectiva, el procés promou la participació i contribueix en gran mesura a la cohesió dins de l’aula o el grup.

Per molts i moltes participants el concurs ha estat una oportunitat de reflexionar amb més profunditat sobre diferents conflictes i de conversar-ne amb companys i companyes. Alguns han expressat que ha sigut molt motivador canalitzar les idees compartides a través de la música. Els qui han estat guardonats afegeixen que ha sigut molt gratificant que se’ls reconegués públicament l’esforç, el talent i el compromís.

Fa tot just uns dies s’han fet públics els noms dels grups guanyadors de la darrera edició del concurs. En la modalitat 1 (centres educatius) han estat guardonats l’Institut Guillem Catà de Manresa i l’Institut Montagut de Santa Susana. En la modalitat 2 (entitats socials, juvenils o culturals) els joves de Sota Mínims Teatre – Taller de creació artística del CP Brians 2 i un grup de joves en formació amb Càritas Girona. Els premis consisteixen en l’enregistrament d’una cançó en un estudi de gravació professional amb assessorament artístic i tècnic i en una classe de hip-hop impartida per reconeguts professionals d’aquest àmbit.

La gran varietat de temes tractats en les obres presentades en aquesta edició i al llarg dels últims anys reflecteix les múltiples i diverses dimensions que té la pau. Tanmateix, la recurrència de certes qüestions també dona pistes sobre els conflictes i les amenaces a la pau que preocupen especialment als i les joves i que els toquen de prop: masclisme i violència contra les dones, assetjament escolar i xenofòbia.

La contundència i claredat dels versos amb la que denuncien aquests fenòmens i l’energia i creativitat que expressen per revertir-los són, sense cap mena de dubte, la gran riquesa del concurs. Demostra que la construcció de pau no està només en mans de persones expertes que poden influir en decisions de gran abast. La construcció de pau es fa també al dia a dia, a les aules, als carrers, als barris, i pot agafar la forma de múltiples expressions, també artístiques. En aquest sentit, l’art urbà ofereix un potent canal de denúncia, sensibilització i apoderament que aconsegueix ampliar i motivar audiències que tenen o tindran un paper fonamental en la gestió de conflictes i en la difusió de la cultura de la pau. És també un canal amb el què molts joves se senten còmodes, tant a l’hora d’escoltar com de prendre la paraula.

Sabina Puig, coordinadora de l’àrea de treball de l’ICIP “Violències fora de contextos bèl·lics.

(Article publicat a la revista Papers de Joventut. Abril 2021)

Compartir