Cynthia Cockburn. Antimilitarisme. Dinàmiques polítiques i de gènere dels moviments per la pau. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau; Pagès, 2014. Col·lecció Noviolència i lluita per la pau, 7.
Són coherents els moviments per la pau? Quin grau de cohesió tenen? Cynthia Cockburn respon aquestes preguntes a partir de diversos estudis de moviments contra la guerra, antimilitarista i pacifista al Japó, a Corea del Sud, a Espanya, a Uganda i al Regne Unit. Mirant sempre a través de les lents del gènere, l’autora esbrina com persones de tradicions ben diverses s’uneixen en l’objectiu comú de fer possible la pau, tot i les seves divergències relatives a les causes del militarisme i les estratègies per eradicar-lo.
L’autora ens repta a cercar un sentit comú diferent que contribueixi a la reducció de la violència tot proposant alternatives que podem posar en pràctica, perquè la violència és tot sovint una elecció.
L’autora
Cynthia Cockburn (1934-2019) ha estat investigadora social i activista per la pau. Ha dut a terme projectes d’investigació-acció amb dones pacifistes sobre els conflictes d’Irlanda del Nord, Bòsnia i Herzegovina, Palestina i Israel, i Xipre. Com a activista ha format part de la xarxa antimilitarista Dones de Negre i a la Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat. En el món acadèmic ha estat professora visitant de l’Escola de Ciències Socials de la City University de Londres, i professora honorària del Centre d’Estudi de les Dones i el Gènere de la Universitat de Warwick.