El 2024 s’ha tancat com un dels anys més convulsos i negatius per a la pau al món, amb guerres obertes a Palestina, Ucraïna o el Sudan, entre d’altres, que han provocat crisis humanitàries sense precedents. El nivell de conflictivitat i intensitat de la violència és tan gran que el nombre de persones que han hagut de fugir de casa seva s’eleva a 117 milions, el triple que fa dotze anys. D’aquestes, 43 milions han buscat protecció a un altre país i, per tant, es consideren refugiades. Darrere de les xifres hi ha persones i famílies amb vides truncades que inicien un nou camí des de la incertesa, la precarietat, la por i la tristesa.

El monogràfic de la revista Per la PauDiàspores constructores de pau” té el propòsit d’aprofundir en les identitats diaspòriques, com es conformen i varien amb el pas del temps, i quins marcs normatius les reconeixen, a nivell local, regional i internacional. La publicació també se centra en experiències concretes de participació en processos de construcció de pau i en les vivències quotidianes de persones que s’han vist forçades a abandonar els països a causa de la violència, per exemple del Líban, Síria o Palestina.

La publicació compta amb articles en profunditat de Bahar Baser, Carme Geha, Metka Herzog, Lisa Ott, Marcelle Shehwaro, Fanny Tittel-Mosser i Mari Toivanen, i inclou una entrevista amb Zoya Miari, refugiada palestí-ucraïnesa i Ambaixadora de Pau de la cimera One Young World. El momogràfic ha estat conceptualitzat com a part del treball de l’àrea Memòria, convivència i reconciliació de l’ICIP.

La revista Per la Pau es publica en català, castellà i anglès i té la vocació de ser una eina per aportar anàlisis, oferir reflexions, crear opinió i difondre idees, particularment fomentades al voltant de l’ICIP i per centres semblants. A més de generar debat, també vol tenir incidència en el terreny de les idees i de lacció, dàmbit nacional, estatal i internacional.