Whitfiled, Teresa. ETA: El desenlace. La paz esquiva en el País Vasco. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau, 2023.
El 20 d’octubre del 2011, ETA va declarar la fi definitiva de l’activitat armada. Ho va fer d’acord amb una sèrie seqüenciada d’accions acordades en secret amb el Govern espanyol. Els esforços per «derrotar el terrorisme» d’ETA o «resoldre el conflicte basc», segons les diferents interpretacions, es van demorar més de cinc dècades.
Escrit per l’experta en resolució de conflictes Teresa Whitfield i publicat per primera vegada en anglès el 2014, el llibre ETA: el desenlace presenta un relat detallat del llarg camí fins a la declaració de cessament de l’activitat armada de l’organització terrorista basca. La nova edició en castellà inclou una revisió actualitzada del procés fins als nostres dies escrita per l’autora després d’una visita de treball al País Basc el setembre de 2022. Al volum també s’hi ha inclòs una cronologia i un glossari de persones i organitzacions actualitzat. Es tracta, doncs, d’un estudi complet del conflicte basc que ofereix informació sobre les complexitats de la història i la política del País Basc.
“Hi ha molts llibres excel·lents publicats sobre diferents facetes de la història basca contemporània i d’ETA, inclosos els d’alguns dels protagonistes involucrats en els esforços per la pau que aborda el meu llibre. No obstant això, l’objectiu de la meva obra era força específic. Vaig tractar de combinar una investigació rigorosa, inclòs un grau d’accés a una àmplia gamma d’actors polítics i d’un altre tipus que potser em va ser més fàcil en ser una forastera amb una perspectiva informada per molts anys de treball en situacions de terrorisme i conflicte armat en altres contextos”, comenta Whitfield sobre el llibre.
El text ha estat traduït per Andrés Krakenberger, activista pels drets humans i membre de l’Associació Pro Drets Humans Argituz.
Sobre l’autora
Teresa Whitfield és una consultora independent amb més de trenta anys d’experiència treballant i escrivint sobre la resolució de conflictes i la consolidació de la pau. Del 2016 al 2022 va ser directora de la Divisió de Polítiques i Mediació del Departament d’Afers Polítics i de Consolidació de la Pau (DPPA) de les Nacions Unides.
Va començar la seva carrera com a periodista i escriptora, una etapa que va incloure dos anys a El Salvador, on va escriure un llibre sobre l’impacte de l’assassinat de sis sacerdots jesuïtes a les negociacions cap al final de la guerra civil. Durant la dècada de 1990, Whitfield va passar cinc anys al Departament d’Afers Polítics de l’ONU, on va treballar en els processos de pau centreamericans i altres temes, inclosos Timor Oriental i Kosovo.
Després de deixar l’organització l’any 2000, va treballar al Centre de Cooperació Internacional de la Universitat de Nova York. Va ser directora del Fòrum de Prevenció de Conflictes i Pau al Consell d’Investigacions en Ciències Socials del 2005 al 2008. Després va tornar al Centre de Cooperació Internacional i va començar a treballar en temes relacionats amb el País Basc amb el suport de l’United States Institute of Peace. També va treballar com a assessora principal del Centre per al Diàleg Humanitari amb seu a Ginebra; va donar suport al Ministeri de Relacions Exteriors de Noruega en el procés de pau colombià i va ensenyar a l’Escola d’Afers Internacionals i Públics de la Universitat de Columbia. Del 2015 al 2016 va ser assessora principal del president de l’International Crisis Group.