Sharp, Gene. La defensa civil noviolenta. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau; Líniazero, 2018.
Els països bàltics, Lituània, Letònia i Estònia, van declarar la seva independència el 1990 i van haver d’afrontar un intent d’agressió per part de les autoritats soviètiques. Durant la crisi, els tres governs depengueren en gran mesura dels mètodes de resistència noviolenta que havien après dels escrits de Gene Sharp. En aquella situació, Andreus Butkevicius, ministre de Defensa lituà, citant el llibre de Gene Sharp, proclamà: “Prefereixo tenir aquest llibre a una bomba atòmica”.
La defensa civil noviolenta recull i fa balanç dels conflictes més significatius afrontats amb mitjans noviolents fins al 1990. També exposa les claus que permetrien fonamentar una resposta civil noviolenta a dos tipus de conflictes: els cops d’estat i les invasions. Després de quasi tres dècades, molts fets han corroborat les propostes de Gene Sharp en multitud de conflictes, mostrant que és possible una resposta per fer front a les dues amenaces i que aquesta és a les mans de qualsevol poble sobretot si es prepara.
Sobre l’autor
Gene Sharp (1928-2018) ha estat investigador principal a l’Albert Einstein Institution, a Boston, Massachusetts i professor emèrit de Ciències Polítiques a la Universitat de Massachusetts Dartmouth. Màster de la Universitat Estatal d’Ohio i doctor en Teoria Política per la Universitat d’Oxford, al llarg de la seva trajectòria va rebre títols honorífics del Manhattan College, el Rivier College, la Universitat de New Hampshire i l’Acadèmia de les Ciències de Letònia.
Durant quasi trenta anys ha organitzat trobades de recerca al Centre Universitari d’Afers Internacionals de Harvard i ha impartit docència a molts llocs del món. Entre els seus llibres destaquen Gandhi Wields the Weapon of Moral Power (1960), The Politics of Nonviolent Action (1973), Gandhi as a Political Strategist (1979), Social Power and Political Freedom (1980), Making Europe Unconquerable (1985), Civilian-Based Defense (1990) i Waging Nonviolent Struggle (2005). La seva obra ha estat traduïda a quaranta-cinc llengües.