Memoria Activa. Metodología psicosocial para la construcción de paz con mujeres inmigrantes y refugiadas. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau, 2025.

Memòria Activa és una metodologia psicosocial amb enfocament feminista que busca guarir i empoderar dones immigrants i refugiades, especialment aquelles que provenen de països en guerres, conflictes armats o que han viscut violències cròniques. Aquest procés vol visibilitzar les experiències de violència, desplaçament i exclusió, i converteix la memòria individual i col·lectiva en una eina de sanació i empoderament, donant veu a dones històricament silenciades i enfortint-les més enllà del rol de víctima. A més de reconstruir narratives personals, reforça la identitat comunitària i en promou el paper com a constructores de pau.

La força de Memòria Activa rau en la seva capacitat per integrar allò sensorial i allò estètic com a formes d’abordar de manera profunda els aspectes físics, mentals, cognitius i espirituals que emergeixen en treballar en la reconstrucció de la memòria, ja sigui individual, memòria històrica o com a part de processos de justícia transicional. És una metodologia per resistir davant de les estructures de poder que busquen perpetuar l’oblit.

El llibre Memoria Activa, escrit per l’organització Mujer Diáspora, presenta els cinc eixos que guien la metodologia: sensorial, guariment, diversitat, espiritualitat i retorn simbòlic; així com les tècniques per desenvolupar els processos, entre elles, la cuina. La Memòria Activa entén la cuina com un espai i un acte polític significatiu per a les dones: en desafiar i subvertir els rols tradicionalment associats amb la submissió i la domesticitat, les dones reclamen la cuina com un espai públic d’expressió i trobada, desafiant les nocions convencionals de gènere i reafirmant la seva presència en espais públics.

La cuina es revela com un espai vital on es construeixen relacions sòlides i es fomenta la solidaritat. A través de la preparació i intercanvi de menjars, les dones contribueixen a la construcció de comunitats basades en la col·laboració i el suport mutu, creant un teixit social amb implicacions polítiques significatives. Associada comunament com un mitjà per preservar i transmetre la cultura, la cuina es converteix en un mitjà per compartir històries no explicades, permetent que formin part de la història oficial. Aquest espai es percep com a ideal per a la reconstrucció de la memòria històrica, i dona significat a cada gest culinari.

El llibre també analitza els processos d’escolta activa, de cura, de presa de testimonis i les creacions artístiques com a tècniques de Memòria Activa.

Sobre Mujer Diáspora

Mujer Diáspora és una organització feminista i psicosocial que treballa amb dones immigrants, refugiades i a la diàspora, posicionant-les com a constructores de pau. Neix com un col·lectiu compromès amb la dignificació de les experiències d’aquestes dones, que sovint han enfrontat violència, desarrelament, discriminació i pèrdua de drets humans.

La seva tasca abasta la salut mental, la memòria històrica, la justícia transicional i la construcció de pau, i integra la formació com a eina per crear xarxes de suport i fomentar la transferència de sabers entre dones de diferents generacions i contextos.