Papers de Pau. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau; Angle editorial, 2022. Clàssics de la pau i la noviolència, 21.
Papers de Pau és una recopilació del llegat pacifista d’Arcadi Oliveres (1945-2021) que reuneix bona part del seu pensament per a la construcció d’un món més just i humà. Una selecció de textos, alguns inèdits, que tracen un camí que va de la denúncia de la guerra (els seus motius i arguments economicistes, les despeses absurdes i els interessos ocults) fins a la necessària cultura de pau, passant per totes les possibilitats de desarmament, els referents i les entitats de pau i les reflexions que ens orienten cap a la justícia global. Perquè com ell ens ensenyava, no hi ha pau sense justícia.
Aquest recull mostra, en tota la seva diversitat, la ingent tasca divulgadora d’Oliveres en l’àmbit de la pau: capítols i pròlegs de llibres, ponències, cartes públiques, manifestos, xerrades, articles… I, a banda de textos publicats (en bona part introbables fins ara), aporta nombrosos documents que formen part del fons ingressat a l’Arxiu Nacional de Catalunya el març de 2021 i del seu fons personal.
Una visió completa del pensament de l’Arcadi a favor de la pau, un dels grans impulsors i referents del pacifisme a Catalunya.
Com ens diuen els editors en el text introductori, “ell, l’home bo, de paraula i d’acció, crític amb el sistema, el poder i els poderosos, compromès amb les causes socials però sobretot amb i des del pacifisme i la noviolència com a principis ideològics absoluts, no podia faltar en aquesta col·lecció de l’ICIP, institució de la qual també va formar part, dins la seva llarga trajectòria”.
Sobre Arcadi Oliveres
Arcadi Oliveres (Barcelona, 1945-2021). Va ser president de Justícia i Pau, president de la Fundació Universitat Internacional de la Pau, membre de la Societat Catalana d’Economia, d’ATTAC i de la Junta de Govern de l’ICIP. Doctor en Ciències Econòmiques, va exercir de professor d’Economia Aplicada a la UAB. Va donar veu i va participar activament en el moviment 15-M. Va rebre el Premi ICIP Constructors de Pau 2017 i l’any 2019 va rebre la Medalla d’Or al Mèrit Cívic de Barcelona. Amb Angle Editorial va publicar: Contra la fam i la guerra, Un altre món, El meu camí cap a la utopia, Aturem la crisi, Diguem prou! i Paraules d’Arcadi (tots ells amb diverses edicions). És el protagonista del documental Mai és tan fosc (2014).
Sobre els editors
Jordi Algué Sala (Súria, 1977). Llicenciat en Història, ha treballat com a documentalista en editorials, audiovisuals i projectes museogràfics. Els seus darrers projectes giren al voltant de la memòria, en col·laboració amb el Memorial Democràtic, l’Institut Català de les Dones i la Diputació de Barcelona. És autor, entre d’altres, del documental Transmissions. Memòries de Lluís Sala (2012) i de l’exposició “1932. Tres dies de revolta a Súria” (2022). Com a arxiver, ha treballat al Memorial Democràtic, a l’Arxiu Nacional de Catalunya i a INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona. Entre el 2019 i 2021 s’encarregà del fons de l’Arcadi Oliveres fins a l’ingrés a l’Arxiu Nacional, l’1 de març de 2021.
Mar Valldeoriola Picanyol (Artés, 1974) és periodista i editora. Tècnica de comunicació a Col·lectiu Ronda des de 2015, d’on és sòcia treballadora des de 2020. Ha desenvolupat la seva tasca a diversos mitjans, fent també assessorament en comunicació corporativa per a col·lectius i petites organitzacions i ha treballat durant més de tretze anys al sector editorial. Ha estat l’editora de diversos llibres de l’Arcadi: entre altres, Diguem prou!, Un altre món, La força per canviar les coses o Paraules d’Arcadi. També ha publicat conjuntament amb Bernat Oliveres el conte infantil L’Arcadi al país de les Oliveres (BindiBooks, 2022). Forma part de CooperaSec, la xarxa d’economia social i solidària de Poble-Sec i de l’ateneu cooperatiu La Base. Ha estat corealitzadora d’alguns projectes audiovisuals com el documental Temps de CanVi(e)s.