Butler, Judith; Gambetti, Zeynep; Sabsay, Leticia (eds.). Vulnerabilidad en resistencia. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau i Bellaterra edicions, 2024.

La vulnerabilitat i la resistència sovint s’han vist com a realitats incompatibles, amb el supòsit que la primera requereix protecció i dedicació a costa de la segona. Aquesta obra se centra en l’anàlisi de diversos moviments polítics i pràctiques culturals a França, Turquia, Palestina, l’antiga Iugoslàvia, l’Estat espanyol i el Kurdistan, entre d’altres. Les autores del llibre articulen una proposta per entendre el paper de la vulnerabilitat a les pràctiques de resistència. Analitzen magistralment la manera com la vulnrabilitat es construeix, invoca i mobilitza enmig del discurs neoliberal, la política de guerra, la resistència al poder autoritari i securitari, les lluites LGTBIQ+ i  la resistència a l’ocupació i la violència colonials.

Aquesta obra ofereix una explicació feminista de l’agència política al voltant de pràctiques com l’ocupació de l’espai públic, les barricades, les vagues de fam, el dol, les mobilitzacions i les diverses formes de solidaritat, així com des de diverses formes d’intervenció estètica i artística d’exposició del poder i construcció de la memòria. Així, ens assenyala possibles estratègies per a una política feminista d’aliances transversals i resistències corporals que no reneguin la vulnerabilitat i que no renunciïn a la transformació radical de la nostra societat.

Sobre les autores

Judith Butler és professore Maxinne Elliot de Literatura Comparada i Teoria Crítica a la Universitat de Califòrnia, Berkeley. És autore, entre altres, de Marcs de guerra (publicat en català a la col·lecció “Clàssics de la pau i la noviolència”), Gender Trouble, Precarious lifeUndoing gender, i uneix dels filòsofs més influents en el camp dels Estudis de Gènere.

Zeynep Gambetti és una investigadora independent especialitzada en Teoria Política, va ser professora de Teoria Política al Departament de Ciències Polítiques i Relacions Internacionals de la Universitat de Bogaziçi i ha escrit diverses obres sobre pensament polític i subjectivitat.

Leticia Sabsay és sociòloga i doctora en Estudis de Gènere i investigadora al Departament d’Estudis de Gènere de la London School of Economics and Political Science. La seva línia de recerca principal passa per interrogar la relació entre la sexualitat, la subjectivitat i la llibertat i la justícia. És autora d’obres com Fronteras Sexuales. Espacio urbano, cuerpos y ciudadanía o Las normas del deseo. Imaginario sexual y comunicación, i coautora de Judith Butler en disputa. Lecturas sobre la performatividad, entre d’altres.