Els dies 29, 30 i 31 de gener, una delegació formada per les entitats guardonades amb el Premi Nobel de la Pau 2022 s’ha reunit amb diverses institucions catalanes i espanyoles amb l’objectiu de reivindicar el rol de la societat civil en la promoció de pau, justícia i democràcia a la regió de l’Est d’Europa. La visita ha estat organitzada per l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i l’Institut NOVACT de Noviolència.

El Center for Civil Liberties (Ucraïna), l’ICIP i l’Institut NOVACT de Noviolència, en interlocució amb  el Centre de Drets Humans Memorial (Rússia) i el Centre de Drets Humans de Viasna (Bielorússia) han consensuat un document amb set propostes per a reforçar el rol de la societat civil i promoure la pau, els drets humans i la democràcia a Ucraïna, Rússia i Bielorússia. Aquest document d’incidència s’ha entregat en les diverses reunions institucionals de Barcelona i Madrid. 

La delegació ha estat encapçalada per Oleksandra Romantsova, directora executiva del Center for Civil Liberties (Ucraïna); Natallia Satsunkevich, membre de la Junta Interina del Centre de Drets Humans de Viasna (Bielorússia); Alexander Cherkasov, president de la Junta del Centre de Drets Humans Memorial (Rússia); Kristian Herbolzheimer, director de l’ICIP; Luca Gervasoni, director de NOVACT; i Felip Daza, autor de l’informe La resistència civil noviolenta ucraïnesa davant la guerra, publicat per l’ICIP i NOVACT.

Segons Kristian Herbolzheimer, director de l’ICIP, “l’objectiu de la delegació ha estat complementar la mirada geopolítica sobre la invasió d’Ucraïna amb una perspectiva humana, donant veu a les persones que pateixen l’agressió, així com la repressió dels règims autoritaris de Rússia i Bielorússia.”

Entre aquestes set recomanacions hi trobem el suport polític, tècnic i financer a la iniciativa internacional Tribunal especial contra l’agressió russa, el suport a persones defensores de drets humans i a les iniciatives per l’alliberament dels presoners polítics de la regió, així com a les comunitats refugiades i exiliades. També, l’acompanyament tècnic i diplomàtic al Govern d’Ucraïna per desenvolupar polítiques públiques de resiliència comunitària. 

Luca Gervasoni, director de NOVACT, assegura que la gira d’incidència ha servit per a mostrar el rol que juga la societat civil a la regió i les contribucions que està fent en la promoció dels drets humans, la justícia, la pau i la democràcia. “Poder mostrar aquesta feina, a través de les entitats guardonades amb el Premi Nobel de la Pau 2022, ha servit perquè des de les institucions es doni més valor i rellevància al rol de la societat civil com actor de foment i construcció de pau”, apunta. 

Visites institucionals

El dilluns 30 de gener a Barcelona, la delegació es va reunir al Palau de la Generalitat amb el president del Govern, Pere Aragonès, la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, i la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart

A l’Ajuntament de Barcelona la delegació va ser rebuda per la tinenta d’Alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, i el director de Justícia Global i Cooperació Internacional, David Llistar

Després de participar en la I Jornada per la Pau del Parlament de Catalunya, la delegació es va traslladar a Madrid, on el dimarts 31 de gener van seguir amb l’agenda de visites institucionals. 

Durant el matí es va reunir amb el director de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, Anton Leis, i amb la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet.

Més tard van mantenir reunions amb la Comissió d’Afers Exteriors del Congrés dels Diputats, amb el seu president de Pau Marí Klose i representants del PSOE, PP i ERC; la Secretària d’Estat d’Afers Exteriors i Globals, Ángeles Moreno Bau; i el Secretari General de l’Administració de Justícia, Antonio Dorado

Reunions públiques

Cal destacar també que les tres entitats guardonades amb el Premi Nobel es van reunir el diumenge 29 a Lafede.cat (Barcelona) amb unes 30 persones de les diàspores d’Ucraïna, Rússia i Bielorússia en un acte sense precedents, donat que va ser el primer cop que es reunien en un mateix espai les tres diàspores.

La gira va concloure el dimarts 31 amb una roda de premsa i un acte públic a La Casa Encendida de Madrid, titulat ‘Alternatives de pau davant de la guerra a Ucraïna”, on van assistir unes 80 persones. L’acte va ser organitzat per la Coordinadora de ONG para el Desarrollo.

Compartir