L’ICIP ha celebrat aquesta setmana a Barcelona el seminari ‘Reptes en la construcció de la pau’, coorganitzat amb la xarxa AIPAZ, que ha reunit una quarantena de persones vinculades a la investigació per a la pau. El seminari ha permès debatre sobre la construcció de la pau a partir del concepte de les 3Rs de Johan Galtung: resolució, reconstrucció i reconciliació. I ho ha fet mitjançant taules rodones de diverses temàtiques.
La primera sessió, dimecres 27 de novembre, va abordar els reptes a nivell ètic, jurídic i militar que suposen els ‘drones’, els vehicles aeris no tripulats. Els professors Jaume Saura i Josep Baqués, juntament amb la directora de l’ICIP, Tica Font, van tractar els dilemes que originen avui en dia l’ús d’aquestes armes, que han causat 4.000 víctimes mortals l’última dècada en mig miler d’atacs al Paquistan, el Iemen, Somàlia o l’Afganistan. Durant la taula, es va abordar, per exemple, com l’ús dels ‘drones’ pot complir amb el dret internacional humanitari o pot canviar la concepció de la guerra.
Posteriorment, dijous 28 de novembre, el seminari va obrir amb un taula dedicada al projecte ‘Sobiranies imaginàries’ liderat pel PRIO i en el qual participa l’ICIP. Els ponents (Pablo Aguiar, Xavier Alcalde, Rafael Grasa i Pedro Ibarra) van exposar els usos del concepte de sobirania i d’estat-nació i la seva evolució històrica i es van centrar sobretot en el cas del País Basc, tot analitzant per exemple la sociologia dels moviments socials pacifistes i el seu impacte en la resolució del conflicte.
La tercera sessió del seminari va estar dedicada a l’educació per la pau. Es van presentar dos projectes interessants: l’anàlisi dels llibres de text de l’assignatura de Ciutadania des d’una perspectiva de pau (liderada per la professora Carme Boqué) i l’anàlisi dels llibres de text de ciències socials, també des d’una perspectiva de pau, un informe publicat per l’ICIP.
La quarta taula rodona, amb els professors Rafael Grasa, Oscar Mateos i Karlos Pérez de Armiño, va tractar sobre els diferents models teòrics de construcció de pau i la seva evolució en els darrers 20 anys, i va abordar tres casos pràctics: les reformes aplicades a Sierra Leone a partir del 2002, data de la fi del conflicte armat; la reconstrucció post-bèl·lica a Moçambic i Angola (antigues colònies portugueses) i la situació actual de Colòmbia, immersa en les negociacions de pau entre el govern i la guerrilla de les FARC.
Per últim, el seminari va abordar la qüestió de la reconciliació amb l’anàlisi de la justícia en èpoques de transició. La professora Claudia Jimenez va analitzar les vies possibles de fer justícia amb l’objectiu de construir una pau duradora (analitzant per exemple, el rol del Tribunal Penal Internacional o els dilemes que originen les lleis d’amnistia i la impunitat presents en els processos de pau). A la mateixa taula es va tractar el cas de la Comissió de la Veritat i la Reconciliació del Perú i la transició de les FARC a Colòmbia, amb els investigadors Luis Garcia-Villameriel i Yesid Arteta, respectivament.

Compartir