El darrer llibre de la col·lecció ‘Noviolència i lluita per la pau’ (editat per l’ICIP i Pagès editors) té per objectiu estudiar la metodologia i l’eficàcia dels moviments polítics noviolents del darrer terç del segle XX. Per fer-ho, l’autora Sharon Erickson ha seleccionat sis tipus de mobilitzacions polítiques noviolentes, orientades a transformar democràticament règims autoritaris. D’aquests sis caos, tres van ser exitosos a l’hora de promoure el canvi de règim polític (els d’Alemanya Oriental, Xile i Filipines) i tres van fracassar (la insurrecció a la Xina en el marc de la tragèdia de Tiananmen, la lluita de grups noviolents a Kènia contra la dictadura de Daniel Arap Moi, i les mobilitzacions noviolentes en favor de la democràcia de finals dels anys 80 al Panamà del dictador Manuel Antonio Noriega). El llibre posa l’atenció en les estratègies i les dinàmiques dels moviments noviolents, i en les diferents reaccions dels règims dictatorials en el seu intent de contrarestar les insurgències. L’autora defineix la noviolència com una forma de lluita de base civil que empra formes de confrontació social, econòmica i política sense recórrer a la violència o a l’amenaça de la violència.
L’autora
Sharon Erickson Nepstad és professora de sociologia a la Universitat de Nuevo México. Les seves àrees de recerca són els moviments socials, els estudis sobre noviolència i resistència civil i la sociologia de les religions. Entre les seves publicacions destaca el llibre Relilgion and War Resistance in the Plowshares Movement que va ser premiat l’any 2009 per la secció sobre pau de l’Acadèmia Americana de Sociologia. Actualment estudia la noviolència a les revoltes de la primavera àrab.
La col·lecció
La col·lecció ‘Noviolència i lluita per la pau’ vol posar a disposició de la societat, de l’acadèmia i de les administracions instruments de reflexió i d’acció que mostrin que la noviolència és desitjable, viable i eficaç. Altres títols d’aquesta col·lecció són Gandhi avui , de David Cortright; Els anomenats pacifistes , de John Paul Lederach; o Noviolència: història d’una idea perillosa , de Mark Kurlansky.

Compartir