Coincidint amb la constitució de la nova “Plataforma per a la Construcció de Pau a Mèxic“, l’ICIP ha organitzat, amb diverses entitats mexicanes, el Fòrum Internacional Construcció de Pau a Mèxic, celebrat al Teatre Daniel Zebadúa de San Cristóbal de las Casas el 25 d’octubre de 2022. L’objectiu del fòrum ha estat reflexionar i analitzar els reptes que representen els escenaris actuals de violència que es viuen als diversos territoris de Mèxic.
El Fòrum ha comptat amb l’assistència de més de 500 persones i ha estat articulat al voltant de quatre taules rodones. La taula inaugural “Claus per a la construcció de pau: una reflexió global” s’ha dut a terme amb el propòsit de pensar els marcs estratègics que s’han impulsat a altres latituds per a la construcció de pau, les necessitats i els obstacles; hi han compartit les seves reflexions Adolfo Pérez Esquivel, Premi Nobel de la Pau, Marta Ruiz, excomissionada de la Comisión de la Verdad de Colòmbia, i Luís Jorge Garay, acadèmic i consultor internacional.
La segona taula, anomenada “Seguretat, justícia i territori”, ha partit de la pregunta “Com aturar la violència?”, sobretot en el context d’una crisi de drets humans i inseguretat a Mèxic, per distingir els diversos actors que exerceixen la violència amb un enfocament territorial. Aquesta taulaha estat encapçalada per Jenny Pearce, de la London School of Economics del Regne Unit, Guillermo Trejo, de la Universitat de Notre Dame als Estats Units i Francisco Huaroco Tomás, de la comunitat indígena de Cherán. La moderació ha anat a càrrec de Yésica Sánchez Maya, del Consorcio para el Diálogo Parlamentario y la Equidad, A.C.
La tercera taula, amb el títol “Pràctiques restauratives, diàleg i reconstrucció del teixit social”, ha estat presentada per Gloria Abarca, experta en Educació per a la Pau i ha comptat amb la participació de Lenin Torres, del Centre de Recerca i Acció Social (CIAS Per la Pau), Lina Ibáñez, de Diálogos Improbables, de Colòmbia i Abel Barrera, del Centro de Derechos Humanos de la Montaña Tlachinollan.
Finalment, la quarta taula, “La dimensió cultural i espiritual de la construcció de pau”, ha reunit l’acadèmic i activista social Pietro Ameglio, la periodista i integrant de Quinto Elemento Lab, Marcela Turati i el Bisbe de la Diòcesi de San Cristóbal de las Casas, Mons. Rodrigo Aguilar. Moderada per Carla Ríos, de la Brigada Marabunta, les i els participants han intercanviat punts de vista i experiències sobre com l’educació, l’espiritualitat, l’art, la cultura o el periodisme són elements fonamentals per a la transformació dels mecanismes que justifiquen i donen suport a l’exercici de la violència en una societat.
Conclusions del Fòrum Internacional Construcció de Pau a Mèxic
Les conclusions del fòrum han anat a càrrec de Miguel Álvarez, cofundador de l’organització Serapaz.
El Fòrum s’ha celebrat de manera paral·lela a la primera trobada presencial i presentació pública de la Plataforma per a la Construcció de Pau a Mèxic, un espai de diàleg i sinergia en què han convergit al llarg dels dos darrers anys persones i organitzacions vinculades a la Xarxa Global per a la Prevenció dels Conflictes Armats (GPPAC per les sigles en anglès), al Servei Civil per a la Pau de Pan para el Mundo i al I Fòrum Internacional per la Construcció de Pau a Mèxic celebrat a Barcelona el 2019 i organitzat per l’ICIP.