El 30 de gener de 2023 es va celebrar la I Jornada de la Pau del Parlament de Catalunya, coorganitzada per l’ICIP i Lafede.cat. L’activitat va aplegar les entitats del moviment per la pau de Catalunya i representants de les organitzacions premiades amb el Nobel de la Pau 2022 amb l’objectiu de reflexionar sobre el rol de la societat civil en el context de la guerra d’Ucraïna.
La jornada, inaugurada per la vicepresidenta del Parlament, Alba Vergés, va comptar amb les intervencions inicials de la presidenta de Lafede.cat, Ares Perceval, i el president de l’ICIP, Xavier Masllorens. En el mateix dia de celebració del Dia Escolar de la Noviolència i la Pau, Perceval va posar en valor la tasca, més necessària que mai, de treballar per la pau i la prevenció de conflictes des de les escoles. Per la seva banda, el president de l’ICIP va destacar el valor de construir pau des de la societat civil, posant per exemple les organitzacions premiades amb el Nobel.
Amb el títol “Alternatives de construcció de la pau per a un canvi de paradigma: les aportacions de les organitzacions catalanes”, la primera taula de la jornada va reunir representants de les entitats catalanes de promoció de la pau: Albert Caramés, de FundiPau; Ana Villellas, de l’Escola de Cultura de la Pau; Tica Font, del Centre Delàs; Luca Gervasoni, de Novact; i Pilar Font, de Brigades Internacionals de Pau.
En les seves intervencions van destacar la necessitat de treballar per la prevenció de conflictes i per promoure la pau positiva, basada en la justícia social; van recordat la força del moviment per la pau, per exemple, en les manifestacions de fa just 20 anys contra la guerra a l’Iraq, la necessitat de treballar en xarxa i construir alternatives crítiques sense perdre l’esperança.
Defensa dels drets humans a Ucraïna, Rússia i Bielorússia
Les entitats que van estat premiades amb el Nobel de la Pau 2022 van participar en una taula de debat amb el títol “La societat civil davant la guerra i els règims autoritaris: Ucraïna, Rússia i Bielorússia”, on van explicar les seves experiències. Oleksandra Romantsova, directora executiva del Centre per les llibertats civils (Ucraïna), va parlat del procés de la societat civil ucraïnesa per avançar cap a la democràcia i va exigir justícia per tal d’esclarir els crims de guerra comesos a Ucraïna. Va explicar que la seva organització treballa per portar “Putin i tots els responsables d’aquesta guerra davant del sistema internacional de justícia i que rebin el seu càstig”.
Natallia Satsunkevich, membre de la Junta Interina del Centre de Drets Humans Viasna (Bielorússia), va relatar com el líder de la seva organització i guanyador del Premi Nobel de la Pau és a la presó i que ella mateixa va haver de marxar del país fa dos anys i no hi pot tornar. Va explicar la manca de llibertats al seu país i va demanar als catalans que expressin la seva solidaritat amb els 1.500 presoners polítics que hi ha al seu país.
Per la seva banda, Alexander Cherkasov, expresident de la Junta del Centre de Drets Humans Memorial (Rússia), va emmarcar la guerra actual a Ucraïna com una més de la cadena de crims de guerra comesos pel règim de Putin, també a Txetxènia i Síria. També va explicar que “Rússia ha declarat la guerra a les organitzacions no governamentals” com la seva i per això fa vuit mesos que va haver de fugir del país.
Construir un relat transversal
La I Jornada de la Pau del Parlament va ser clausurada pel director de l’ICIP, Kristian Herbolzheimer, com a vicepresident del Consell Català de Foment de la Pau, i el diputat de la mesa del Parlament, Carles Riera. En el context de la guerra d’Ucraïna, Herbolzheimer va recordar que les guerres són evitables i que el missatge pacifista no és utòpic. També va demanar crear “un relat transversal” de resposta a la guerra, “que ens permeti fer entendre a Putin que la seva agressió es inacceptable, que Ucraïna és i continuarà sent independent i alhora qüestionar una lògica armamentística que divideix el món”.
Per la seva banda, el diputat Carles Riera va agrair a les entitats que han participat en l’organització de la jornada i les va emplaçar a començar ja a treballar en l’edició de l’any que ve.