Mediterrània, teixint resiliències. El valor de la pau

Del 16 al 20 de setembre de 2024, l’ICIP i la Residència Faberllull d’Olot organitzen una trobada amb dones originàries de Palestina, Síria i el Líban per reflexionar sobre la pau, a partir de la seva experiència personal.

Serà en el marc d’una de les estades temàtiques que organitza aquest espai, una xarxa de residències d’arts, ciències i humanitats amb seus a Olot (Catalunya), a La Massana (Andorra) i a Palma ( Illes Balears), gestionada per l’Institut Ramon Llull en col·laboració amb l’Ajuntament d’Olot, el Govern d’Andorra, Govern de les Illes Balears i l’Ajuntament de Palma. 

Les dones participants venen de l’àmbit artístic, acadèmic o periodístic. Algunes viuen al Pròxim Orient i d’altres han fixat la seva residència a Catalunya. Tenen edats diferents i han viscut en contextos polítics i socials ben diferents. 

A l’estada organitzada conjuntament amb l’ICIP participaran, entre d’altres, l’escriptora Nadia Harhash (Palestina); l’escriptora i traductora Rehab Mouna Chaker (Països Baixos-Síria), la il·lustradora i art terapeuta Nadine Feghaly (Líban); la periodista i investigadora Zeina Shahla (Síria); la coordinadora de comunicacions, mitjans i esdeveniments Yara Harake (Líban); l’assessora en gestió de projectes al Musawa-Woman’s Study Center Salam Alaridi (Síria); i la creadora teatral Jana Bou Matar (Líban).

Les participants

Nadine Feghaly Malkoun, àlies ‘viola’

Il·lustradora i artivista libanesa resident a Barcelona, que utilitza l’art com a forma de resistència i activisme. Les seves obres d’art serveixen com a expressió poètica, abordant un espectre de qüestions personals, socials i polítiques, inclosos els impactes dels traumes i les guerres, alhora que defensen l’ecofeminisme, els drets dels animals, l’ambientalisme i la justícia social. Feghaly creu en el profund poder de l’art per sensibilitzar, inspirar l’acció i desafiar les desigualtats sistèmiques.

Nadia Harhash

Escriptora, novel·lista, investigadora i blogger, activista dels drets humans i advocada de Palestina. Actualment, és doctorand en Filosofia a la UAB-Barcelona. Va rebre el seu màster en Estudis de Jerusalem per l’AQU-Jerusalem i en Filosofia Islàmica per la FU-Berlín. 

Harhash ha investigat i publicat àmpliament sobre temes de gènere, cultura i religió. És coneguda per la seva anàlisi en profunditat de la situació entre Palestina i Israel. Treballa com a directora de programes de país a HEKS-EPER.

Zeina Shahla

Periodista, editora i investigadora independent de Síria.  Actualment, és l’editora de la secció de Medi Ambient a Raseef22, un dels mitjans de comunicació independents més grans del món àrab. Ha publicat diversos treballs de recerca i el 2023 va iniciar el seu propi projecte cultural, Turath Masmou3 o Audible Heritage, un podcast sobre cultura i patrimoni. 

Yara Harake

Defensora dels drets humans del Líban amb més d’una dècada d’experiència advocant per la justícia, la dignitat i la llibertat.  Màster en Pau, Conflicte i Desenvolupament, Harake examina críticament la dicotomia pau i  conflicte, veient els conflictes com a oportunitats per a la transformació positiva de la societat. 

A través del seu bloc comparteix les seves perspectives com a dona libanesa a la regió Swana, migrant i defensora d’espais segurs i creatius. 

Salam Alaridi

Professional de desenvolupament internacional siriana. Ha treballat en programes centrats en l’estabilitat, la inclusió i la promoció de la convivència pacífica en zones de conflicte, específicament a Síria. Ha estat gerent de subvencions del Programa Regional de Síria de l’USAID/OTI a Turquia i ha treballat amb el centre sirià de mitjans de comunicació a París per facilitar el diàleg entre el Comitè Constitucional i la societat civil siriana, crucial per a la transició política de Síria. Actualment, és consultora del Musawa-Woman’s Study Center, on se centra la millora de la participació de les dones en tots els sectors.

Jana Bou Matar

Creadora teatral libanesa que actua, dirigeix i escriu per desafiar els conceptes socials i polítics del seu entorn. És llicenciada en estudis teatrals per la Universitat del Líban (2021) i estudiant de màster en estudis teatrals a la Universitat de Saint Joseph.

Va escriure i dirigir el seu primer espectacle teatral Meaning Making Cocktail, produït per Zoukak Theatre. Es va pder veure al Monnot Theater (2021) i al Zoukak Theatre (2022) i va representar al Líban al Festival de Cartago (2022).

Rehab Mouna Chaker

Procedent dels Països Baixos, és escriptora i traductora de l’holandès a l’àrab.

També és la fundadora d’una escola online feminista (Narcis House) per llegir, estudiar i fer amistats.

Objectius de la residència

Durant la residència es crearan les condicions per tal que la trobada sigui una experiència sanadora per a les participants, ja que els impactes de la guerra i els conflictes que viuen els tres països encara són especialment actius. Per això es desenvoluparan dinàmiques de treball que afavoreixin la creació de vincles entre les dones i es construiran espais de seguretat on puguin explicar les angoixes i el dol i escoltar-se les unes a les altres.

És el primer cop que s’organitza una trobada que reunirà dones d’aquests tres països en el marc de la Faberllull. La voluntat és promoure el treball professional i activista que fan les dones, especialment en favor de la pau. Posant en valor les experiències quotidianes, es vol trencar amb la dinàmica que qui parli sobre els conflictes siguin les persones denominades com a “expertes”.

Aquesta acció va en sintonia amb el treball que desenvolupa la línia “Memòria, Convivència i Reconciliació” de l’ICIP, que aquest 2024 ha fet una aposta ferma per posar en valor la importància de les diàspores com a constructores de pau

Última actualització: 05/07/2024