Mediterrània, teixint resiliències. El valor de la pau
Del 16 al 20 de setembre de 2024, l’ICIP i la Residència Faberllull d’Olot organitzen una trobada amb dones originàries de Palestina, Síria i el Líban per reflexionar sobre la pau, a partir de la seva experiència personal.
Serà en el marc d’una de les estades temàtiques que organitza aquest espai, una xarxa de residències d’arts, ciències i humanitats amb seus a Olot (Catalunya), a La Massana (Andorra) i a Palma ( Illes Balears), gestionada per l’Institut Ramon Llull en col·laboració amb l’Ajuntament d’Olot, el Govern d’Andorra, Govern de les Illes Balears i l’Ajuntament de Palma.
Les dones participants venen de l’àmbit artístic, acadèmic o periodístic. Algunes viuen al Pròxim Orient i d’altres han fixat la seva residència a Catalunya. Tenen edats diferents i han viscut en contextos polítics i socials ben diferents.
A l’estada organitzada conjuntament amb l’ICIP participaran, entre d’altres, l’escriptora Nadia Harhash (Palestina); l’escriptora i traductora Rehab Mouna Chaker (Països Baixos-Síria), la il·lustradora i art terapeuta Nadine Feghaly (Líban); la periodista i investigadora Zeina Shahla (Síria); la coordinadora de comunicacions, mitjans i esdeveniments Yara Harake (Líban); l’assessora en gestió de projectes al Musawa-Woman’s Study Center Salam Alaridi (Síria); i la creadora teatral Jana Bou Matar (Líban).
Les participants
Nadine Feghaly Malkoun, àlies ‘viola’
Il·lustradora i artivista libanesa resident a Barcelona, que utilitza l’art com a forma de resistència i activisme. Les seves obres d’art serveixen com a expressió poètica, abordant un espectre de qüestions personals, socials i polítiques, inclosos els impactes dels traumes i les guerres, alhora que defensen l’ecofeminisme, els drets dels animals, l’ambientalisme i la justícia social. Feghaly creu en el profund poder de l’art per sensibilitzar, inspirar l’acció i desafiar les desigualtats sistèmiques.
Nadia Harhash
Escriptora, novel·lista, investigadora i blogger, activista dels drets humans i advocada de Palestina. Actualment, és doctorand en Filosofia a la UAB-Barcelona. Va rebre el seu màster en Estudis de Jerusalem per l’AQU-Jerusalem i en Filosofia Islàmica per la FU-Berlín.
Harhash ha investigat i publicat àmpliament sobre temes de gènere, cultura i religió. És coneguda per la seva anàlisi en profunditat de la situació entre Palestina i Israel. Treballa com a directora de programes de país a HEKS-EPER.
Zeina Shahla
Periodista, editora i investigadora independent de Síria. Actualment, és l’editora de la secció de Medi Ambient a Raseef22, un dels mitjans de comunicació independents més grans del món àrab. Ha publicat diversos treballs de recerca i el 2023 va iniciar el seu propi projecte cultural, Turath Masmou3 o Audible Heritage, un podcast sobre cultura i patrimoni.
Yara Harake
Defensora dels drets humans del Líban amb més d’una dècada d’experiència advocant per la justícia, la dignitat i la llibertat. Màster en Pau, Conflicte i Desenvolupament, Harake examina críticament la dicotomia pau i conflicte, veient els conflictes com a oportunitats per a la transformació positiva de la societat.
A través del seu bloc comparteix les seves perspectives com a dona libanesa a la regió Swana, migrant i defensora d’espais segurs i creatius.
Salam Alaridi
Professional de desenvolupament internacional siriana. Ha treballat en programes centrats en l’estabilitat, la inclusió i la promoció de la convivència pacífica en zones de conflicte, específicament a Síria. Ha estat gerent de subvencions del Programa Regional de Síria de l’USAID/OTI a Turquia i ha treballat amb el centre sirià de mitjans de comunicació a París per facilitar el diàleg entre el Comitè Constitucional i la societat civil siriana, crucial per a la transició política de Síria. Actualment, és consultora del Musawa-Woman’s Study Center, on se centra la millora de la participació de les dones en tots els sectors.
Jana Bou Matar
Creadora teatral libanesa que actua, dirigeix i escriu per desafiar els conceptes socials i polítics del seu entorn. És llicenciada en estudis teatrals per la Universitat del Líban (2021) i estudiant de màster en estudis teatrals a la Universitat de Saint Joseph.
Va escriure i dirigir el seu primer espectacle teatral Meaning Making Cocktail, produït per Zoukak Theatre. Es va pder veure al Monnot Theater (2021) i al Zoukak Theatre (2022) i va representar al Líban al Festival de Cartago (2022).
Rasha Al Jundi
Fotògrafa de documentals i narradora visual palestina. Va créixer als Emirats Àrabs Units, després es va traslladar al Líban per cursar estudis superiors, on va ser voluntària a la Creu Roja Libanesa i va treballar amb una organització local que coordinava programes de desenvolupament rural.
Entre 2009 i 2021, va treballar amb diverses organitzacions no governamentals al Pròxim Orient i Àfrica. El seu treball segueix, en general, una trajectòria documental social. La seva obra s’ha exposat a Amman, Beirut, Londres, Nova York i Tòquio.
Mervat Alramli
Palestina, nascuda a la Franja de Gaza el 1992. Als 12 anys es va traslladar a Itàlia, on va estudiar escenografia teatral a l’Acadèmia de Belles Arts d’Urbino. Va obtenir un màster en Ensenyament i Comunicació del Patrimoni Artístic a l’Acadèmia de Bolonya.
Ha treballat com a dissenyadora i facilitadora de tallers artístics i multidisciplinaris a escoles. Actualment, col·labora amb diversos teatres a Espanya per a la creació de guions teatrals, imparteix classes de llengua àrab i promou la cultura àrab.
Rehab Mouna Chaker
Procedent dels Països Baixos, és escriptora i traductora de l’holandès a l’àrab.
També és la fundadora d’una escola online feminista (Narcis House) per llegir, estudiar i fer amistats.