El projecte Àgora inicia la sisena edició aquesta primavera amb una nova convocatòria de participants compromesos amb l’escolta, el diàleg i la convivència. Impulsat per l’ICIP, en col·laboració amb el Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, la Fundació Lluís Coromina i amb la participació especial de La Casa dels Clàssics, Àgora continua apostant per la lectura com a punt de partida per a un diàleg profund entre persones de trajectòries i ideologies diverses.
Les sessions d’aquesta edició tenen lloc els dies 26 d’abril, 17 de maig i 7 de juny, amb la participació de tres ponents de referència: Raül Garrigasait, escriptor i traductor; Begoña Roman, filòsofa i especialista en ètica; i Ferran Requejo, politòleg i expert en teoria democràtica.
Els textos clàssics tornen a ser el fil conductor per abordar reptes contemporanis: La ira, de Sèneca; L’amistat, de Ciceró; i Història de la Guerra del Peloponès, de Tucídides. Més enllà de la reflexió individual, els textos serveixen com a mirall i pont per a converses compartides.
Perfils diversos i compromesos
El grup d’aquesta sisena edició està format per 18 participants amb perfils diversos i compromesos. Hi trobem persones com Rosa Lluch, professora d’Història; Ferriol Soria, director de la Fundació Ernest Lluch; Karlos Castilla, de l’Institut de Drets Humans de Catalunya; o Anna Ayuso, investigadora del CIDOB. També hi participen representants d’entitats de barri, com Dolors Manté de la Taula pel Diàleg del Guinardó, així com professionals de diversos àmbits: des de l’advocacia, com Sebastià Esteban i Guillermo Vidal-Quadras, fins a les arts, com Bet Pahissa. passant per l’educació, com el professor Marc Hortal, la gestió pública, la recerca per la pau o el món empresarial. I també s’incorporen veus joves com Manel Mesa, estudiant vinculat al col·lectiu “S’ha acabat” i Yero Bhoye Coulibaly, originari de Guinea i en procés de refugi, que aporta una mirada valuosa des de l’experiència migratòria i comunitària.
El coordinador del projecte, Pablo Aguiar, destaca que Àgora “es consolida com un espai segur i transformador, on les diferències no s’esquiven, sinó que s’encaren amb coratge i respecte. És una aposta per despolaritzar a través de la cultura, la paraula i la confiança”.
Després de cinc edicions, Àgora es manté com una proposta singular en l’àmbit català per fomentar la convivència democràtica i la cohesió social mitjançant el diàleg i la reflexió compartida.
En aquest vídeo, recollim les impressions dels participants d’una de les edicions del projecte: