L’ICIP (Institut Català Internacional per la Pau) i el Foro Social Permanente del País Basc han promogut la trobada que ha tingut lloc el dilluns 1 de juliol al Parlament de Catalunya entre una delegació de víctimes catalanes i basques i representants de diferents grups parlamentaris, amb l’objectiu de visibilitzar la pluralitat de víctimes de tota forma de terrorisme, la necessitat d’un suport institucional més decidit, i el reconeixement de totes les víctimes per igual.
Per part de la delegació de víctimes, han participat en l’encontre Rosa Lluch, filla d’Ernest Lluch, polític assassinat per ETA; Rosa Maria Cabré, filla d’una de les víctimes mortals d’ETA a l’atemptat de l’Hipercor de Barcelona; Roberto Manrique, ferit en el mateix atemptat de l’Hipercor; Axun Lasa, víctima de tortures i germana de Joxean Lasa, assassinat pels GAL; i Andoni Txasko, víctima dels fets succeïts el 3 de març de 1976 a Vitòria en el marc d’una vaga sindical, en que van morir cinc companys seus i on ell va perdre un ull després d’una pallissa policial.
Per part dels grups parlamentaris han estat presents a la trobada Josep Maria Forné (Junts per Catalunya), José Rodríguez (ERC), Esther Niubó (PSC), Marc Parés (Catalunya en Comú-Podem) i Carles Riera (CUP). La trobada ha comptat també amb la presència del president i el director de l’ICIP, Xavier Masllorens i Kristian Herbolzheimer, respectivament, i Agus Hernán, coordinador del Foro Social.
Les víctimes han traslladat als representants polítics la necessitat de reconèixer públicament la totalitat de víctimes del conflicte basc, no només les d’ETA, sinó també les víctimes del GAL i de les forces policials. Alhora han volgut posar de manifest la seva “pluralitat ideològic”, i han criticat la utilització del dolor de les víctimes com a arma de confrontació entre partits polítics. “Estem farts de gent que parla en nom de les víctimes sense demanar la nostra opinió”, en ha dit Roberto Manrique.
Andoni Txasko ha lamentat els entrebancs que posa l’Estat per al reconeixement de la veritat i dels drets de totes les víctimes i ha afirmat que “les víctimes de la violència de l’Estat continuarem lluitant per aconseguir el mateix reconeixement i la mateixa consideració que les altres víctimes”.
Al seu torn, Rosa Lluch ha reivindicat la necessitat de totes les víctimes de ser escoltades i ha afirmat que “com a víctimes d’ETA tenim la obligació de facilitar el discurs de les altres víctimes” perquè totes tinguin el mateix reconeixement per part de l’Estat. “És un dia molt important per a mi estar avui asseguda al costat d’una víctima dels GAL”, ha afegit, un sentiment compartit per la resta d’integrants.
Axun Lasa, en la seva intervenció, ha reivindicat la necessitat de posar nom a les víctimes de l’Estat i de referir-se a les víctimes de la tortura com a tals, i no com a víctimes d’abusos policials.
Totes les víctimes han destacat l’efecte “alliberador” i “reconfortant” que ha tingut conèixer a persones víctimes d’altres violències.
Declaració institucional
L’encontre ha servit per traslladar als grups parlamentaris la voluntat de les víctimes perquè el Parlament de Catalunya adopti una declaració institucional de reconeixement de totes elles, seguint la línia de la Declaració per la Pau al País Basc aprovada just fa un any per l’Ajuntament de Barcelona. Al mateix temps, també s’ha posta sobre la taula la sol·licitud que el Parlament promogui la creació d’una oficina d’atenció a les víctimes de les diferents formes de terrorisme patides a Catalunya.
En el seu torn de paraula, els representants dels grups parlamentaris han mostrat empatia cap al dolor de les víctimes i han destacat el valor moral del seu testimoni conjunt, en un moment de forta polarització política. Tots ells també han mostrat el compromís de treballar per arribar al consens necessari a la cambra catalana per tal d’aprovar una declaració institucional de reconeixement de totes les víctimes.
Posteriorment, el dimarts 2 de juliol, la delegació de víctimes ha participat en l’acte públic “Escoltar-nos per conviure. Diàlegs entre víctimes d’ETA i de l’Estat” al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Compartir