Activitats de petit format
Al llarg de l’any l’ICIP organitza activitats de reflexió de petit format, com tertúlies i sessions d’anàlisi, per a un públic especialitzat, les quals permeten aprofundir en les temàtiques plantejades.
Aquestes són les activitats centrades en la construcció de pau a l’Amèrica Central.
Sepur Zarco: un procés emblemàtic de reparació transformadora
El 27 de setembre de 2024 van visitar la seu de l’ICIP les senyores Carmen Xol i Clemencia Yat, dones q’eqchi’i del Vall del Polochic, Guatemala, integrants de la Colectiva Jalok U’. Xol i Yat formen part del grup de les Abuelas de Sepur Zarco que van trencar el silenci 30 anys després dels crims contra la humanitat, entre ells, violència i esclavatge sexual, que elles i altres persones de la seva comunitat van patir en el marc del conflicte armat guatemalenc.
El cas Sepur Zarco és molt emblemàtic en l’àmbit de la justícia transicional, especialment per les mesures de reparació transformadora que va dictar la justícia de Guatemala en el primer judici nacional per esclavatge sexual i domèstic relacionat amb el conflicte. La sentència recull 18 mesures de reparació, 16 de les quals orientades a la comunitat, i compta amb un procés de seguiment de la seva implementació liderat per les mateixes Abuelas. El tracte respectuós ofert a les víctimes durant el judici també ha estat reconegut internacionalment com a bona pràctica.
L’intercanvi amb les Abuelas de Sepur Zarco va permetre conèixer de primera mà les valuoses contribucions que aquest grup de dones ha fet a la justícia transicional, aportant-hi una perspectiva de gènere, participativa i centrada en les víctimes i les sobrevivents.
Reptes i oportunitats per la pau a Amèrica Central
El 12 de febrer de 2024, l’ICIP va acollir un col·loqui organitzat amb Huacal en el marc del seu projecte Violència, militarisme i drets humans al Triangle nord d’Amèrica Central.
Va comptar amb la participació dels i les autores de l’informe Violencia y militarización en el Triángulo Norte de Centroamérica. Una mirada desde los derechos humanos y los derechos de genero: Carles Feixa, Veronica Reyna, Isabel Aguilar i Ismael Moreno. També hi van participar l’experta en polítiques de seguretat i en la cerca de persones desaparegudes Jeannette Aguilar, i la periodista Suchit Chávez.
Violència i crim organitzat a Centreamèrica
El 22 de novembre de 2022, l’ICIP va organitzar una sessió d’anàlisi amb el periodista i antropòleg Juan Martínez d’Aubuisson, reconegut per la seva llarga trajectòria en l’anàlisi d’actors criminals a El Salvadors i altres països d’Amèrica Llatina.
L’acte va ser presentat i conduit per Gabriela Poblet, del Departament d’Antropologia Social i Cultural de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Bandes juvenils i Estat a El Salvador. Balanç sobre les polítiques de mà dura i les treves
El 10 de maig 2022, l’ICIP va acollir una sessió d’anàlisi amb Chris van der Borgh, professor de la Universitat d’Utrecht amb una llarga trajectòria de recerca i nombroses publicacions relacionades amb les polítiques públiques per fer front a la violència a El Salvador. La sessió va ser introduïda per Carles Feixa, de la Universitat Pompeu Fabra.
Es va organitzar en el marc de la col·laboració de l’ICIP amb el projecte LEBAN: ¿Legalizar a las bandas? La constitución de asociaciones a partir de agrupaciones juveniles de calle en España, Ecuador y El Salvador: evaluación y prospectiva (2000-2025).