Desaparicions forçades
Les desaparicions forçades constitueixen un cúmul de greus violacions dels drets humans amb un enorme impacte, no només en les persones directament afectades, sinó també en l’àmbit comunitari i social. En alguns països, la seva pràctica és tan estesa que s’ha convertit en un autèntic repte per a la convivència i la reconciliació.
Malgrat que els estats tenen la obligació legal de prevenir i investigar les desaparicions forçades, centenars de milers de casos d’arreu es queden sense resoldre. En aquests contextos, les famílies – especialment dones, germanes i filles – de les persones desaparegudes assumeixen funcions de cerca, sovint en condicions de perill i precarietat. Les seves demandes de veritat, justícia, reparació i garanties de no-repetició han sigut detonadors de grans mobilitzacions contra la violència i han contribuït a promoure la cultura de pau.
L’ICIP s’ha marcat com a propòsit aprofundir, juntament amb dones buscadores, en la conceptualització del vincle entre la lluita contra les desaparicions forçades i la construcció de pau, posant en valor les aportacions dels col·lectius de familiars en la construcció de pau i recopilant i transferint coneixements i eines que puguin reforçar les seves lluites.
Treball amb dones buscadores
El novembre de 2023, l’ICIP va organitzar a Barcelona una trobada amb buscadores de persones desaparegudes, de diferents contextos socials, culturals i geogràfics. La trobada responia a l’objectiu de generar un espai per compartir experiències i coneixements, reflexionar sobre el paper de les buscadores en la construcció de pau, proposar eines que facilitin i enforteixin el treball de construcció de pau, donar visibilitat al fenomen de les desaparicions forçades i a la necessitat de comptar amb mecanismes de prevenció i mecanismes per fer efectius els drets a la veritat, justícia i reparació, i recopilar observacions de cara al Congrés Mundial de Desaparicions Forçades que es preveu celebrar el 2025 a Ginebra.