Aquest dijous 13 de setembre l’ICIP ha celebrat al Palau Centelles de Barcelona el seminari “Violències fora de contextos bèl·lics”, que ha reunit experts coneixedors de les violències que afecten diferents països de l’Amèrica Llatina, regió que concentra el 40% dels homicidis registrats a nivell mundial. Violències vinculades a problemàtiques comunes com són el crim organitzat, el narcotràfic, les bandes, la corrupció, les desigualtats o la pobresa.

Després de la benvinguda del president de l’ICIP, Xavier Masllorens, la reflexió inicial va anar a càrrec d’Ivan Briscoe, director del programa d’Amèrica Llatina i el Carib de l’International Crisis Group, el qual va establir connexions entre la violència política i la violència criminal que afecta la regió, “fenòmens que no són aïllats”, i va reflexionar sobre els nous tipus de violència, d’extrema crueltat i molt selectiva, que té en el punt de mira líders polítics i socials, i que cal que els Estats hi sàpiguen com donar resposta.
Les següents intervencions van anar a càrrec de Jessica Cohen, analista en seguretat internacional, Katherine Aguirre (Institut Igarapé del Brasil), Raquel Willadino (Observatório de Favelas del Brasil), Carles Feixa (Universitat Pompeu Fabra), David Bondia (Institut de Drets Humans de Catalunya), Marc Bosch (Metges sense Fronteres) i Gisela Cardús (Comissió Catalana d’Ajut al Refugiat).

Els diferents ponents van posar de manifest la necessitat d’abordar les causes estructurals de la violència – com són les desigualtats, l’exclusió social i la manca d’oportunitats -, la necessitat d’establir més coordinació a nivell local, nacional i regional, d’estudiar les violències des d’un enfocament multidisciplinar i de buscar respostes individuals per a cada tipus de violència, que es basin en estratègies de prevenció i de transformació de conflictes, i superin les actuals polítiques de militarització. Precisament sobre les estratègies positives, durant la jornada es va fer un particular esment als casos de ciutats com Ciudad Juárez (Mèxic), San Pedro Sula (Hondures) o Medellín (Colòmbia) que han registrat durant anys els índexs més elevats de violència i que han experimentat una reducció progressiva del nombre de morts violentes. Així mateix, a la jornada també es va reflexionar sobre la necessitat de respondre a les violències des d’un marc de respecte i compliment dels drets humans, i es van abordar conseqüències directes de les violències, com els desplaçaments de població i les demandes d’asil o l’acció humanitària.

El director del programa de l’ICIP “Violències fora de contextos bèl·lics”, Óscar Mateos, va apuntar com a conclusions finals la necessitat, precisament, d’estudiar les estratègies de prevenció de les violències i de transformació social, per tal de poder oferir projectes de vida en contextos molt precaritzats, i poder construir models de paus emancipadores i alliberadores, com a alternativa als models de pau securititzada, que impedeixin que la violència esdevingui un fenomen rutinari. Mateos va alertar de la incapacitat dels Estats per donar resposta a aquestes violències i de la necessitat de posar en valor els actors subestatals i el poder creatiu i esperançador de la societat civil.

Durant el seminari es va fer un minut de silenci en record a Vicent Martínez Guzmán, qui va ser vicepresident de l’ICIP, i Anna Bastida, exmembre de la Junta de Govern de l’ICIP, dues persones que han treballat de manera destacada en l’àmbit de la construcció i el foment de la pau des de la seva expertesa acadèmica i personal.

Compartir