Ciutats bombardejades

Notícies d’actualitat, activitats i publicacions

Noves Càpsules de Pau

Coincidint amb el Dia Escolar de la Noviolència i la Pau (DENIP), el passat 30 de gener, l’ICIP ha fet públiques dotze noves Càpsules de Pau. Es tracta de dotze reflexions sobre què és la pau, editades en vídeo i publicades al web www.capsulesdepau.com creat per l’ICIP i el Col·lectiu Contrast, amb la col·laboració de Digital Dosis. D’entre les dotze noves càpsules, hi ha activistes i investigadors de Corea del Sud, Bahrain, Sud-Àfrica, Kènia o Mèxic, i destaquen també les reflexions del compositor i actor Carles Santos i l’actor Pau Miró. 

El projecte Càpsules de Pau va néixer el setembre de 2014 amb l’objectiu de mostrar la diversitat de visions i expectatives que es projecten sobre la paraula Pau. Persones d’arreu del món responen a la pregunta: Què és per a tu la pau? posant-la en relació amb l’experiència viscuda en països en conflicte o amb el seu compromís contra la guerra i amb la construcció de la pau.

Amb la publicació de les noves càpsules, el projecte compta ja amb un total de 76 vídeos, amb subtítols en català, castellà i anglès. Entre les persones que han participat al projecte i que expliquen la seva visió de la pau hi trobem investigadors per la pau, activistes i persones que han viscut de prop un conflicte.

Materials didàctics

Com a complement a les càpsules, el web conté també diferents propostes educatives que tenen per objectiu fomentar competències personals que facilitin l’anàlisi de les violències i les oportunitats de la pau així com la pràctica de transformació creativa dels conflictes, tot cercant el compromís amb la promoció d’una pau positiva. Aquests materials didàctics s’adrecen a l’àmbit formal i no formal de l’educació per facilitar un treball més integral que avanci en la inclusió de la cultura de pau en el projecte educatiu.

L’ICIP i el Museo Casa de la Memoria de Medellín reforcen la col·laboració

L’ICIP i el Museo Casa de la Memoria de Medellín, a Colòmbia, desenvolupen un projecte, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, per compartir experiències rellevants de construcció de pau, entre actors de conflictes, víctimes i la societat civil, i que tindrà lloc aquest 2016 a les ciutats de Barcelona i Medellín. El projecte inclou diverses activitats de col·laboració entre les dues institucions, entre les quals destaca, per exemple, difondre a Medellín la iniciativa “Rutas de paz” de conviència i reconciliació entre joves del País Basc o les experiències de les trobades restauratives entre exmembres i víctimes d’ETA, així com difondre, en aquest cas a Barcelona, la iniciativa “Memorias para la reconciliación” sobre la reintegració d’excombatents del conflicte colombià a la vida civil. 

Com a part del projecte, aquest mes de gener, un equip de l’ICIP, encapçalat per la directora, Tica Font, ha viatjat a Medellín per conèixer de primera mà la línia pedagògica i museística que porta a terme el Museo Casa de la Memoria.

El projecte s’emmarca dins el conveni de col·laboració entre l’ICIP i l’Alcaldia de Medellín, vigent des del 2013 i a partir del qual les dues institucions desenvolupen una feina conjunta en l’àmbit de la construcció de la pau.

Noves publicacions

Conflicte i desenvolupament, d’Eleanor O’Gorman. Publicat per l’ICIP i Líniazero dins la col·lecció ‘Eines de pau, seguretat i justícia’. Disponible en pdf i ePub.

La implementació del tractat sobre el comerç d’armes: com aprofitar les activitats d’assistència i les directrius disponibles , ICIP Working Paper de Sibylle Bauer i Mark Bromley.

Cicle de Cinema sobre Colòmbia

L’ICIP i la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia han posat en marxa aquest 2016 el Cicle de cinema sobre drets humans i pau a Colòmbia. El cicle consta de diferents documentals i pel·lícules sobre el conflicte colombià i cadascuna va seguida d’un col·loqui amb les persones que han dirigit l’obra o que coneixen de primera mà els temes abordats a cadascuna d’elles.

Les projeccions tenen lloc als Cinemes Méliès de Barcelona, a les 20:00 hores, els següents dies: 

Dijous 10 de març: ‘El río que se robaron’. Col·loqui posterior amb Rafael Colmenares, ambientalista i portaveu del Referèndum pel dret humà a l’aigua a Colòmbia, i Lina María González, membre de l’Observatori per l’Autonomia i els Drets dels Pobles Indígenes a Colòmbia.

Dijous 14 d’abril: ’Buenaventura, lugar de Mas-Acres’. Col·loqui posterior amb Harrinson Cuero, activista del moviment negre de Colòmbia.

Dijous 12 de maig: ’Mujeres al frente, la ley de las más nobles’. Col·loqui posterior amb la seva directora, Lula Gómez.

L’entrada és lliure.

Club de Lectura sobre pensament per la pau

L’ICIP ha iniciat un Club de lectura d’obres clàssiques sobre cultura de pau editades juntament amb Angle Editorial dins de la col·lecció ‘Clàssics de la pau i la noviolència’. El Club de lectura està coordinat per Vicent Martínez Guzmán, doctor en Filosofia i director honorífic de la Càtedra UNESCO de Filosofia per la Pau de la Universitat Jaume I de Castelló, i consta de diverses sessions que tenen lloc a la biblioteca Carles Rahola de Girona. Les properes sessions seran els dies 15 de març i 19 d’abril de 2016, d’11 a 13 hores.

En la primera es tractarà sobre el llibre de Romain Rolland Mahatma Gandhi . En la segona sessió, el 19 d’abril, es tractarà el llibre Virgínia Woolf, Tres guinees.

Les persones interessades en participar-hi s’han d’inscriure a través del correu bpgirona.cultura@gencat.cat

© Generalitat de Catalunya