Convocada la setena edició del Premi ICIP
L’ICIP ha convocat la setena edició del Premi ICIP Constructors de Pau, amb l’objectiu de guardonar i reconèixer públicament persones, entitats o institucions que han treballat i han contribuït d’una manera destacada i dilatada en el foment i la construcció de la pau.
El període de presentació de candidatures per optar al guardó s’ha iniciat el dimarts 18 d’abril i s’allargarà fins al proper dijous 6 de juliol. Les persones interessades han d’omplir el formulari que trobaran al web de l’ICIP i enviar les candidatures a l’adreça: C/ Tapineria 10, 3r planta, 08002 Barcelona o presentar-les de forma virtual al web de tràmits de la Generalitat.
El premi, concedit per la Junta de Govern de l’ICIP, consisteix en un reconeixement públic, una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, artista i activista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta de Sol i una dotació econòmica de 4.000 euros.
Seminari “Violència(es) a l’Amèrica Llatina; causes, conseqüències i oportunitats de construcció de pau”
Més enllà de les dinàmiques que caracteritzen els conflictes armats, existeixen diverses realitats socials en què els nivells de violència directa, cultural i estructural són extraordinaris. Acostumen a tenir lloc en entorns urbans on la manca d’oportunitats i les enormes desigualtats socials desemboquen en graus de frustració social molt elevats. Aquests contextos, junt amb altres factors, poden acabar configurant realitats generadores de formes de violència no convencionals, especialment entre les dones i els joves.
Per analitzar aquest fenomen, l’ICIP organitza el seminari Violència(es) a l’Amèrica Llatina; causes, conseqüències i oportunitats de construcció de pau, que tindrà lloc el proper 30 de maig al Centre d’Art Contemporani Can Sisteré de Santa Coloma de Gramenet. L’objectiu de la jornada és entendre els efectes i causes de fons d’aquest tipus de violència i reflexionar sobre les estratègies i iniciatives socials de resistència, resiliència, transformació de conflictes i construcció de pau que intenten donar-hi resposta.
Presentació de l’informe 2017 sobre l’educació per la pau en els llibres de text
Enguany l’ICIP presenta el segon informe de l’Observatori de llibres de text, una anàlisi per diagnosticar el grau d’incorporació dels criteris de l’educació per la pau i orientar els actors educatius per a un ús crític dels llibres de text.
L’edició del 2017, realitzada per un equip multidisciplinari d’investigadors coordinats per l’ICIP i l’Escola de Cultura de Pau, s’ha centrat en set llibres de text de Geografia i Història del 3r curs d’Educació Secundària Obligatòria (ESO). L’objectiu del treball ha estat analitzar les perspectives transversals de pau, desenvolupament, gènere, diversitat, medi ambient, democràcia i drets humans i la metodologia dels exercicis didàctics.
La presentació de l’informe tindrà lloc el dijous 1 de juny a l’Espai Jove La Fontana de Barcelona.
Món-tanca, una exposició sobre els murs i les fronteres
Des d’aquest mes de maig es pot veure a la plaça de Catalunya de Sant Boi de Llobregat l’exposició Món-tanca, un nou projecte del Col·lectiu En medio, produït per l’ICIP, que reflexiona sobre l’eficàcia divisòria dels murs físics i mentals que s’estan aixecant arreu del món.
Món-tanca consisteix en l’edició de sis diaris que es combinen entre si per compondre una mostra fotogràfica al voltant dels murs i les fronteres que explora maneres de subvertir la lògica de la separació i l’estigmatització amb exemples d’accions creatives i reivindicatives que s’estan duent a terme en altres països.
Últimes publicacions
– Pau. Una molt breu introducció, d’Oliver Richmond. Publicat per l’ICIP i Líniazero dins la col·lecció “Eines de pau, seguretat i justícia”. Disponible en format pdf i ePub.
– Memòria d’Activitats ICIP 2016. Informe de l’activitat desenvolupada per l’ICIP durant l’any 2016 segons els eixos d’actuació que estableix el Pla Pluriennal 2015-2018.
© Generalitat de Catalunya