Oberta la convocatòria del Premi ICIP Constructors de Pau 2020
L’ICIP ha convocat la desena edició del Premi ICIP Constructors de Pau, corresponent a l’any 2020, que té per objectiu guardonar i reconèixer públicament persones, entitats o institucions que han treballat i han contribuït d’una manera destacada i dilatada en el foment i la construcció de la pau.
El premi té una dotació econòmica de 6.000 euros i consisteix en un reconeixement públic, una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, artista i activista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta del Sol. Com a novetat, en aquesta desena edició s’admetran tant les candidatures presentades per una tercera persona, física o jurídica, com aquelles en que la persona es presenti a si mateixa.
La convocatòria estarà oberta durant un període de tres mesos, fins al proper 1 de juliol, a través del portal de Tràmits de la Generalitat (vegeu-ne l’enllaç). La presentació de sol·licituds es pot fer mitjançant la via electrònica o presencialment al registre de l’ICIP (carrer Tapineria, 10, 3a planta, 08002 Barcelona), quan es reprengui l’activitat després de la crisi sanitària mundial per la propagació del coronavirus SARS-Cov-2.
Aquest any 2020 resta pendent la celebració de la cerimònia de lliurament del Premi ICIP Constructors de Pau 2019, que es fa habitualment al Parlament de Catalunya. A causa de l’emergència sanitària actual, la cerimònia prevista per al mes d’abril ha hagut de ser ajornada.
La Comissió de la Veritat de Colòmbia presenta el treball amb l’exili en una visita a Barcelona
Un equip de la Comissió de la Veritat de Colòmbia ha estat el mes de març a Barcelona acompanyat per l’ICIP, en les seves funcions de Secretaria Tècnica de la Comissió a Europa, amb l’objectiu de difondre la línia de treball amb l’exili colombià i planificar les accions de reconeixement, en el marc de l’estratègia de diàleg social integral per aquest any 2020.
El comissionat Carlos Martin Beristain va participar en una reunió de treball amb representants dels diferents nodes europeus de suport a la Comissió i en l’acte públic “La veritat de l’exili. Reconeixement i dignitat de les víctimes”. L’acte, celebrat a la seu dels Amics de la UNESCO de Barcelona, va reunir una cinquantena de persones i va ser un espai de diàleg i d’escolta amb víctimes del conflicte colombià residents a Catalunya.
Coincidint amb la visita a Barcelona, el comissionat va mantenir diferents reunions d’incidència amb institucions, entitats i grups parlamentaris catalans. Es va entrevistar amb responsables de la direcció general de Cooperació, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, el Fons Català de Cooperació, la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia i el Node Catalunya de suport a la Comissió.
La Comissió de la Veritat de Colòmbia té el mandat de visibilitzar l’impacte de l’exili colombià, mitjançant el treball d’escolta, de diàleg social i de reconeixement d’aquest fenomen. Amb aquest objectiu, i amb la coordinació de l’ICIP, s’han conformat 15 nodes de treball a 10 països europeus (Alemanya, Bèlgica, França, Itàlia, Noruega, Països Baixos, Suècia, Suïssa, Regne Unit i Irlanda, i a l’Estat espanyol a Andalusia, Catalunya, Madrid, País Basc, i País Valencià).
En aquesta primera fase de treball d’esclariment de la veritat, els diferents nodes han recopilat un total de 300 testimonis a Europa, els quals han de permetre escriure un relat plural sobre el conflicte colombià i recuperar la memòria individual i col·lectiva.
L’assetjament escolar, el racisme, la lluita feminista i la solidaritat amb les persones refugiades, temes centrals de les peces guanyadores del IV Concurs de Hip-hop per la Pau
El jurat de la quarta edició del Concurs ICIP de Hip-hop per la Pau, corresponent a l’any 2019, ha fet públic el veredicte del certamen, que té com a objectiu fomentar la creativitat i donar visibilitat al compromís del joves en l’àmbit de la pau. En aquesta quarta edició, les obres premiades aborden una temàtiques com la denúncia de l’assetjament escolar i el racisme, la reivindicació de la lluita feminista i la solidaritat amb les persones refugiades.
El concurs s’adreça a joves de 12 a 25 anys i consta de dues modalitats. Podeu consultar els videoclips premiats al canal YouTube de l’ICIP.
Els grups guanyadors podran gravar la peça premiada en un estudi professional o participar en una masterclass de hip-hop.
El Concurs ICIP de Hip-hop per la Pau té el suport del Departament d’Educació, la Direcció General de la Joventut i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. En la quarta edició s’han presentat al concurs un total de 24 peces.
Alumnes de les escoles Horitzó i IPSI guanyen el Premi ICIP Alfons Banda 2019
El Premi ICIP Alfons Banda, creat l’any 2017, forma part dels Premis de Recerca Jove (PRJ), que convoca anualment l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) amb l’objectiu de fomentar l’esperit crític del jovent.
El guardó recompensa els treballs de l’alumnat de segon cicle d’Educació Secundària Obligatòria (ESO) i d’educació postobligatòria (batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i superior) que promoguin l’anàlisi i l’obtenció de resultats en el camp teòric de la construcció d’una cultura de pau o l’aplicació pràctica de la gestió noviolenta dels conflictes.
En l’última edició, corresponent a l’any 2019, s’han presentat un total de 13 treballs, dels quals han estat premiats els següents:
– “El Príncep del desert. Petroli, religió i armes: El Príncep de Maquiavel i l’economia política a Pròxim Orient”, de l’alumne Jordi Calafí Franquesa, de l’Escola l’Horitzó, de Barcelona.
– “Els Drets Humans en el marc europeu. Teoria o realitat?” de la alumna Júlia Puigdomènech Vidal de Escola IPSI, de Barcelona.
Últimes publicacions
–Marcs de guerra. Quines vides plorem?, de Judith Butler. Publicat per l’ICIP i Angle Editorial dins la col·lecció “Clàssics de la pau i la noviolència”.
–Una teoria de l’acció noviolenta. Com funciona la resistència civil, de Stellan Vinthagen. Publicat per l’ICIP i Pagès editors dins la col·lecció “Noviolència i lluita per la pau”.
–Sobre el perdó. Com podem perdonar l’imperdonable?, de Richard Holloway. Publicat per l’ICIP i Líniazero dins la col·lecció “Eines de pau, seguretat i justícia”. Disponible en format PDF i ePub.
–La institucionalización de las iniciativas de promoción del respeto de los derechos humanos por parte de las empresas, de Daniel Iglesias Márquez. Col·lecció ICIP Research. Publicat en castellà i anglès.
© Generalitat de Catalunya