Afrontar el passat, construir junts el futur

Materials i recursos d’interès recomanats per l’ICIP

Llibres
Bibliografia sobre reconciliació

La Biblioteca de l’ICIP disposa d’una gran varietat de títols que aborden la temàtica de la reconciliació i l’articulació de la convivència en els períodes de postconflicte.

En aquest enllaç trobareu una selecció de llibres sobre reconciliació, disponibles en préstec.

La Biblioteca, situada al carrer Tapineria 10, 1ra planta, de Barcelona, és un centre especialitzat en temes de cultura de pau, seguretat i conflictes. El fons de la biblioteca abasta els següents àmbits temàtics: Pau i Noviolència, conflictes armats, transformació i resolució de conflictes, dret i legislació internacional, ciència política, relacions internacionals, seguretat, desarmament, terrorisme, cooperació pel desenvolupament, moviments socials i polítiques mediambientals. 

Vídeos
Seminari internacional “Experiències de reconciliació”

El passat 9 de maig l’ICIP i la fundació Konrad Adenauer Stiftung van organitzar el seminari internacional “Experiències reconciliació”, en el qual es van presentar diferents processos de reconciliació que s’han viscut després de conflictes violents, per exemple a Sud-àfrica, el País Basc, Ruanda, Nepal, Guatemala o Bòsnia. 

Us oferim els vídeos de les diferents sessions del seminari al canal de l’ICIP a Youtube.

Exposició
Living on the Edge

L’exposició Living on the Edge és un projecte fotoperiodístic de Marco Ansaloni i Angelo Attanasio, produït per l’ICIP, que tracta sobre conflictes i reconciliació en ciutats dividides d’Europa.

El projecte consisteix en l’exposició fotogràfica i la projecció audiovisual d’un treball periodístic dut a terme a  Belfast (Irlanda del Nord), Mitrovica (Kosovo), Mostar (Bòsnia i Hercegovina) i Nicòsia (Xipre).

Els conflictes que han viscut aquestes quatre ciutats han deixat una profunda empremta entre la seva gent. La població ha quedat dividida en dues parts gairebé aïllades. Malgrat el pes de la història i la divisió que encara marca el dia a dia de la ciutat, persones de totes dues bandes  treballen per superar el passat i definir un futur comú més enllà de les diferències.

La mostra, que consta de 26 panells a doble cara, està pensada per ser instal·lada tant en espais interiors com exteriors. També inclou aquestes peces audiovisuals, que podeu veure al canal de l’ICIP a Youtube.

Web
ONUR

L’Oficina per a la Unitat Nacional i la Reconciliació (ONUR, per les seves sigles en anglès) és un organisme públic que sorgeix a partir de l’impuls del Govern de Sri Lanka l’any 2015. Aquesta oficina és responsable de formular i coordinar la implementació de les polítiques i programes per construir la unitat nacional i la reconciliació al país. En aquest sentit, aquest organisme és clau per a la construcció de pau i la creació de ponts entre els pobles de Sri Lanka.

L’ONUR articula les seves accions sobre vuit programes: Art i cultura per a la reconciliació; Celebrant la diversitat religiosa i cultural; Plans integrals de desenvolupament; Programes de transformació de conflictes; Iniciatives del sector educatiu; Unitat per a la gestió de conflictes;  Iniciatives sobre llengües; i Desenvolupament de condicions de vida.

En aquest lloc web és possible trobar diferents recursos multimèdia que documenten les iniciatives i accions d’incidència desenvolupades per l’ONUR. D’aquesta manera, a través de fotos, vídeos o podcasts, l’ONUR permet a l’internauta aproximar-se tant als elements conceptuals que guien l’entitat, com a les activitats que s’impulsen en relació als programes. Finalment, val la pena ressaltar que des de l’ONUR també es va llançar el diari “Samagiya”, que significa “Unitat”, que es publica cada tres mesos i serveix com a espai de reflexió i debat, i com a mecanisme d’informació sobre les activitats de l’oficina.

Documental
Forgive – Don’t Forget

El documental Forgive – Don’t Forget aborda la connexió entre dues cultures molt diferents i la importància de la memòria. En el context del final de la Segona Guerra Mundial, quan el Japó es va rendir als EUA, un alt nombre d’espases japoneses van ser confiscades i portades als Estats Units. Aquestes espases, considerades aleshores com un símbol bèl·lic i d’agressió en un dels conflictes internacionals amb més víctimes de la història de la humanitat, també tenen profunds significats històrics, socials i espirituals en la cultura japonesa. En aquest sentit, amb l’objectiu de comprendre millor els esdeveniments ocorreguts en aquest context, explorar les perspectives dels actors i construir un pont entre les cultures en el present, un cineasta nord-americà intenta tornar una d’aquestes espases lliurades al seu amo original.

Campanya
Cartes per a la reconciliació

En la cimera dels Premis Nobels de Pau celebrada a Bogotà (Colòmbia) el febrer de 2017, sorgeix la campanya Cartes per a la Reconciliació, després que Leonardo Párraga, de la Fundació BogotArt, i Cristian Palacios, de la Fundació Jóvenes para Jóvenes, van conversar amb Kailash Satyarthi, guardonat l’any 2014. En la breu xerrada, el premiat va comentar que per Sant Valentí s’escriuen moltes cartes d’amor als qui estimem però, alhora, les persones amb més necessitat, com poden ser els refugiats, queden en l’oblit. Satyarthi va dir aleshores que volia compartir el seu amor amb aquells que més necessitaven una veu d’ànim.

Leonardo i Cristian van adaptar la campanya al context colombià per enviar cartes de suport i benvinguda als excombatents de les FARC, i crear així un nou canal de comunicació amb la societat civil i començar a reduir les tensions del passat. Sobre això, Párraga comenta:  “En un país amb tanta polarització, amb una societat dividida, és important buscar símbols que ens puguin unir, que ens ajudin a trobar un terreny comú on tots puguem col·laborar i les nostres accions tinguin un significat positiu, on enlloc de separar-nos puguem trobar espais per sumar des del nostre esforç personal.”

La iniciativa es va desenvolupar en diferents ciutats del país com ara Cali, Manizales, Medellín, Barranquilla i Bogotà. La campanya pretenia recol·lectar 6.900 cartes, per poder lliurar a cadascun dels excombatents.

Conferència
“Recognition, Reparation and Reconciliation”

Del 5 al 8 de desembre de 2018 tindrà lloc a la Universitat de Stellenbosch (Sud-àfrica) la conferència “Recognition, Reparation and Reconciliation”, organitzada per aquest centre universitari i el Centre Australià de Drets Humans de la Universitat de New South Wale. L’objectiu principal que es proposa és generar un debat sobre la comprensió del passat traumàtic des d’una perspectiva multidisciplinària, tenint en compte les repercussions intergeneracionals d’aquest fenomen. Així mateix, es pretén contribuir a la generació de nous coneixements en aquesta àrea d’investigació fent referència a la perspectiva comparada i a la creació d’un arxiu que comprengui la memòria i els passats traumàtics transnacionals i interculturals.

Els punts de partida de la discussió seran principalment l’escenari polític convuls i les lluites intergeneracionals que es presenten a Sud-àfrica, així com els debats que es desenvolupen a Austràlia sobre les dificultats de la Constitució per garantir el ple gaudi efectiu dels drets dels pobles aborígens. No obstant això, la conferència tindrà un caràcter transnacional i les discussions no es limitaran a Sud-àfrica i Austràlia. Al contrari, es presentaran algunes de les últimes investigacions en aquesta àrea i s’inclourà una perspectiva artística de la representació del trauma històric per mitjà d’expressions artístiques com el cinema, la fotografia, el teatre i les arts visuals.

© Generalitat de Catalunya