El grup que donaria lloc a l’actual Dones x Dones el vàrem crear dones de diferents espais feministes (antimilitaristes, de solidaritat, etc.) que ni tan sols ens coneixíem ni teníem contacte entre nosaltres. Va ser a partir de la guerra dels Balcans i sobretot quan vam conèixer el nombre de dones violades sistemàticament en aquest conflicte que algunes vam decidir aplegar-nos en un grup que tenia com a objectiu principal actuar contra la guerra i les violacions de les dones en els conflictes armats.
El primer pas com a grup va ser intentar contactar amb les dones que estaven patint el conflicte armat de l’anomenada ex-Iugoslàvia. Un dels primers contactes el vam fer amb Stasa Zajovic, de Dones de Negre de Belgrad. S’inicia així el que seria el fil conductor del que estàvem treballant: la informació, la sensibilització i les accions en relació a les violacions sistemàtiques contra les dones.
Una de les nostres accions va ser organitzar la primera gran manifestació contra la guerra dels Balcans i específicament contra les violacions de les dones a les guerres. L’encapçalava la nostra pancarta amb el lema “Exigim que la violació sigui considerada crim de guerra”. Això passava a finals de 1992 i encara ens dèiem Dones en suport a les dones de l’ex-Iugoslàvia.
Aquesta guerra va generar una gran solidaritat a Catalunya i moltes famílies bosnianes que fugien de l’horror van ser acollides com a refugiades al nostre país. El contacte amb les famílies bosnianes refugiades a Catalunya, un fet completament nou per a nosaltres, va ser una experiència viscuda i sentida amb una gran intensitat durant tres anys. A partir de la relació que vam establir amb elles vam prendre consciència que havíem de seguir com a grup antimilitarista i feminista i vam anar definint els nostres objectius, ara ja amb el nom Dones x Dones.
Al llarg de la història s’ha construït una naturalització de les violacions contra les dones, les agressions i l’esclavatge sexual
Vam començar per coordinar-nos amb altres grups dels moviments socials i també amb dones bosnianes que estaven vivint com a refugiades. D’aquesta coordinació sorgiren diverses propostes i accions. Una d’elles, potser la de més repercussió mediàtica, va ser la campanya “Europa per Bòsnia“, queva poder tirar endavant gràcies també al treball i l’esforç de la xarxa de dones feministes, dins la qual estava Dones x Dones. Va ser un treball intens, esgotador en alguns moments, però que va obtenir resultats: vam aconseguir que la societat civil sortís al carrer contra la guerra dels Balcans.
Feministes i antimilitaristes
Durant aquests anys hem construït un espai per reflexionar sobre les violacions i les violències específiques contra les dones en els conflictes armats. Aquestes reflexions ens han portat a veure com al llarg de la història les dones han estat el botí de guerra del conqueridor -el premi afegit al soldat que ha guanyat- i com s’ha construït una naturalització de les violacions, les agressions i l’esclavatge sexual.
La violació sistemàtica forma part d’una estratègia de guerra i, en molts casos, d’una política de neteja ètnica. Però també en temps de pau es continua exercint la violència contra les dones com una estratègia de poder, per causar i provocar el terror entre les dones, en particular les que són més vulnerables, ja sigui per situació de pobresa, per manca d’educació o per altres raons.
Creiem que aquests fets responen al desequilibri en les relacions de poder entre homes i dones. Un desequilibri que s’accentua en un context de precarietat democràtica que debilita l’Estat de dret i, per descomptat, els drets de les persones més vulnerables, entre les quals es troben les dones i els infants.
Volem subratllar que això passa tant en temps de guerra com en temps de pau, i per això tenim el lema: “Cap violació ni en temps de pau ni en temps de guerra”.
Davant les diferents situacions de violència contra les dones, tant en períodes de pau com de guerra, continuem treballant per:
– Fer visible que aquestes violències són fruit del desequilibri en les relacions de poder entre homes i dones. S’alimenten d’un imaginari arrelat en el sistema patriarcal que continua reproduint creences i estereotips basats en la reïficació del cos de les dones. Converteixen el cos de les dones en territori violable, de conquesta i colonització per mitjà de la força de les armes i amb la legitimitat que els atorga el sistema patriarcal.
– La denúncia de les violacions i agressions sexuals.
– La denúncia de les violacions dels drets humans a diferents països com el Pakistan, l’Afganistan, Palestina, Colòmbia, Txetxènia, Rússia, etc.
En temps de pau es continua exercint la violència contra les dones com una estratègia de poder, per provocar-los terror
Xarxes internacionals
Per nosaltres la principal experiència d’aprenentatge i d’enfortiment durant aquest anys ha estat la relació que hem mantingut amb les dones i grups de dones que hem conegut i amb les que mantenim vincles i contactes. Aquesta és la veritable riquesa del nostre grup.
Formem part de la Xarxa Internacional de Dones de Negre contra la Guerra amb dones de molts països, que han organitzat trobades internacionals, accions i debats, i compartim els seus principis. En tot aquest entramat complex hem après de les Dones de Negre de Belgrad, de les dones de Croàcia, de les dones de la Ruta Pacífica i de la Organización Femenina Popular de Colòmbia; de les dones de Memorial a Sant Petersburg; de les dones afganeses de Revolutionary Association of the Women of Afghanistan, de les dones americanes de Code Pink. I, per suposat, de les nostres companyes i amigues de Coalició de Dones per la Pau Israel – Palestina i les dones de Bath Shalom.
No sempre resulta fàcil mantenir aquest contacte però el basem en les relacions personals, en les amistats, és a dir, en els lligams personals. Procurem convidar-les a venir a casa nostra, ja sigui per poder explicar la situació del seu país o senzillament per poder descansar i desconnectar de la pressió d’aquesta mateixa situació. Mantenir aquests contactes és prioritari per nosaltres i necessari per continuar enfortint la relació que ens permet seguir endavant i dóna sentit a la nostra manera de fer política.
Què fem i què defensem
El nostre treball com a feministes i antimilitaristes també inclou l’esforç per ampliar i enfortir les xarxes entre dones i grups de dones d’aquí, a casa nostra.
Un dels nostres principals compromisos és seguir treballant en la prevenció de la violència. I per fer-ho comptem amb les companyes que a les escoles i instituts treballen des de la coeducació per prevenir les violències contra les nenes, adolescents i dones. Així mateix cada any fem divulgació de l’objecció fiscal sota el lema “Cap impost per la guerra” i proposem donar suport a una associació antimilitarista. El 24 de maig, Dia Internacional de les Dones per la Pau i el Desarmament, és una de les dates on concentrem l’atenció i l’acció en aquest temes, a banda de convocar vigílies puntuals sobre esdeveniments concrets. Al 2006 vam editar el llibre “Feministes contra la guerra” que explica la nostra experiència.
Dones x Dones ens manifestem a favor de la prevenció dels conflictes armats, a favor de les campanyes per eradicar les polítiques de defensa basades en l’armamentisme, l’enriquiment de les indústries que produeixen armes i en els exèrcits que les mantenen. Ens manifestem contra les polítiques que afavoreixen les energies nuclears i les armes nuclears; contra la política de la por i el terror fonamentalista basada en idees religioses; contra la política patriarcal que produeix i reprodueix un sistema violent contra les dones i contrari a la civilització.
Dones x Dones treballa per sobre de tot en la sororitat1 feminista amb les dones defensores dels drets humans de tots els països en conflicte.
1. Terme usat pel feminisme per expressar la germandat entre dones
Fotografia : Dying Regime / CC BY / Desaturada.
© Generalitat de Catalunya