Arcadi Oliveres, Premi ICIP Constructors de Pau 2017
La Junta de Govern de l’Institut Català Internacional per la Pau ha decidit atorgar el Premi ICIP Constructors de Pau 2017 a Arcadi Oliveres per la seva incansable dedicació i compromís amb la promoció de la pau, la justícia social, els drets humans i el desarmament, des d’una perspectiva universal.
El Premi ICIP es convoca anualment i consisteix en un reconeixement públic, una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, artista i activista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta del Sol, i una dotació econòmica de 4.000 euros.
Anteriors guardonats amb el Premi ICIP Constructors de Pau
Convocada la segona edició del Concurs ICIP de Hip-hop per la Pau
L’ICIP ha fet pública la segona edició del Concurs de Hip-hop per la Pau, que té per objectiu un any més donar visibilitat al compromís i la creativitat dels joves en l’àmbit de la cultura de pau.
El concurs té dues modalitats. En la primera, s’hi poden presentar estudiants d’educació secundària obligatòria, formació professional o batxillerat de Catalunya; en la segona modalitat, s’hi poden presentar nois i noies d’entre 12 i 25 anys vinculats a centres i entitats juvenils, cultural, cíviques o d’acció socioeducativa de Catalunya. En tots dos casos, caldrà presentar-se al concurs formant un grup d’un mínim de tres persones.
La convocatòria estarà oberta fins al proper 30 de gener de 2018, coincidint amb la celebració del Dia Escolar de la Noviolència i la Pau (DENIP).
Consulteu les bases de la convocatòria i el formulari d’inscripció aquí.
L’ICIP aprova un nou marc d’actuació per als propers quatre anys
La Junta de Govern de l’ICIP ha aprovat el document “Focus de treball per a l’ICIP del 2022. Construcció de pau i articulació de la convivència” que fixa el marc general d’actuació que seguirà la institució en els propers quatre anys. El document es basa en les nombroses aportacions recollides al llarg dels últims mesos per part de diferents actors, a partir de diversos graus de reflexió. Reflexions internes en el sí de la Junta de Govern i l’equip operatiu de l’ICIP, i consultes de caràcter extern amb representants de tots els grups parlamentaris, persones properes del món acadèmic, organitzacions de la societat civil i institucions internacionals, com el SIPRI i el Flemish Peace Institute.
El document de treball fixa, com a criteris generals d’actuació, l’establiment de quatre grans programes transversals, els quals han d’incloure recerca; transferència de coneixements, formació i difusió pública; generació d’opinió; i suport a accions de pau concretes. Aquests programes són:
– Programa 1: Construcció de pau i articulació de la convivència després de la violència.
– Programa 2: Violències fora dels conflictes armats.
– Programa 3: Pau i seguretat en les polítiques públiques.
– Programa 4: Empreses, conflictes i drets humans.
La càpsula número 100 culmina el projecte “Càpsules de Pau”
En motiu de la commemoració del Dia Internacional de la Pau, que se celebra el 21 de setembre, l’ICIP ha publicat la càpsula de pau número 100, que resumeix el projecte iniciat l’any 2014 dins de les línies de treball de l’ICIP en matèria de sensibilització per la pau.
Cada càpsula de pau és una breu reflexió d’un minut de durada sobre què és la pau, editada en vídeo i subtitulada al català, el castellà i l’anglès. Els testimonis es poden veure al web www.capsulesdepau.com creat per l’ICIP i el Col·lectiu Contrast, amb la col·laboració de Digital Dosis. Amb la darrera ampliació, el projecte compta amb 99 reflexions d’investigadors per la pau, activistes i persones que han viscut de prop un conflicte procedents de 37 països diferents.
Entre els últims testimonis destaquen personalitats com Arcadi Oliveres, economista i activista per la pau recentment guardonat amb el Premi ICIP Constructors de Pau 2017; Brigitte Vasallo, escriptora feminista i antiracista, iAhmed Galai, membre del Quartet de Diàleg per la Pau de Tunísia, Premi Nobel de la Pau 2015.
El projecte “Càpsules de Pau” va néixer amb l’objectiu de mostrar la diversitat de visions i expectatives que es projecten sobre la paraula Pau. Persones d’arreu del món i amb rols diversos responen a la pregunta:Què és per a tu la pau? posant-la en relació amb l’experiència viscuda en països en conflicte o amb el seu compromís contra la guerra i amb la construcció de la pau.
Noves publicacions de l’ICIP
– Èxits i reptes en el procés de pau del País Basc. ICIP Policy Paper de Pedro Ibarra.
– La gestión de las crisis sociopolíticas. ¿Prevención y/o cambio estructural?, de Vicenç Fisas. Publicat per l’ICIP i Edicions Bellaterra dins la col·lecció “Paz y Seguridad”.
– Introducció a la noviolència, de Ramin Jahanbegloo. Publicat en català per l’ICIP i Pagès editors dins la col·lecció “Noviolència i lluita per la pau”.
– El cor pensant dels barracons. Cartes des d’Amsterdam i el camp de Westerbork, d’Etty Hillesum. Publicat en català per l’ICIP i Angle Editorial dins la col·lecció “Clàssics de la pau i la noviolència”.
– Lliguem caps: feminisme i noviolència, del Grup d’Estudi sobre Feminisme i Noviolència. Publicat en català per l’ICIP i Líniazero dins la col·lecció “Eines de pau, seguretat i justícia”. Disponible en pdf i ePub.
– Buscadors de la veritat. Veus per la pau i la noviolència (Ed. David Cortright). Publicat en català per l’ICIP i Angle Editorial dins la col·lecció “Clàssics de la pau i la noviolència”.
© Generalitat de Catalunya